Probability Questions MCQs


probability Questions

Total Questions : 202

Page 1 of 11 pages
Question 1. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5?
  1.    $$\frac{{1}}{{2}}$$
  2.    $$\frac{{2}}{{5}}$$
  3.    $$\frac{{8}}{{15}}$$
  4.    $$\frac{{9}}{{20}}$$
Answer: Option D
Question 2. A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?
  1.    $$\frac{{10}}{{21}}$$
  2.    $$\frac{{11}}{{21}}$$
  3.    $$\frac{{2}}{{7}}$$
  4.    $$\frac{{5}}{{7}}$$
Answer: Option A
Question 3. In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?
  1.    $$\frac{{1}}{{3}}$$
  2.    $$\frac{{3}}{{4}}$$
  3.    $$\frac{{7}}{{19}}$$
  4.    $$\frac{{8}}{{21}}$$
  5.    $$\frac{{9}}{{21}}$$
Answer: Option A
Question 4. What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice?
  1.    $$\frac{{1}}{{6}}$$
  2.    $$\frac{{1}}{{8}}$$
  3.    $$\frac{{1}}{{9}}$$
  4.    $$\frac{{1}}{{12}}$$
Answer: Option C
Question 5. Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?
  1.    $$\frac{{3}}{{4}}$$
  2.    $$\frac{{1}}{{4}}$$
  3.    $$\frac{{3}}{{8}}$$
  4.    $$\frac{{7}}{{8}}$$
Answer: Option D
Question 6. Two dice are thrown simultaneously. What is the probability of getting two numbers whose product is even?
  1.    $$\frac{{1}}{{2}}$$
  2.    $$\frac{{3}}{{4}}$$
  3.    $$\frac{{3}}{{8}}$$
  4.    $$\frac{{5}}{{16}}$$
Answer: Option B
Question 7. In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The probability that 1 girl and 2 boys are selected, is:
  1.    $$\frac{{21}}{{46}}$$
  2.    $$\frac{{25}}{{117}}$$
  3.    $$\frac{{1}}{{50}}$$
  4.    $$\frac{{3}}{{25}}$$
Answer: Option A
Question 8. In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize?
  1.    $$\frac{{1}}{{10}}$$
  2.    $$\frac{{2}}{{5}}$$
  3.    $$\frac{{2}}{{7}}$$
  4.    $$\frac{{5}}{{7}}$$
Answer: Option C
Question 9. Two dice are tossed. The probability that the total score is a prime number is:
  1.    $$\frac{{1}}{{6}}$$
  2.    $$\frac{{5}}{{12}}$$
  3.    $$\frac{{1}}{{2}}$$
  4.    $$\frac{{7}}{{9}}$$
Answer: Option B
Question 10. From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability of both the cards being kings?
  1.    $$\frac{{1}}{{15}}$$
  2.    $$\frac{{25}}{{57}}$$
  3.    $$\frac{{35}}{{256}}$$
  4.    $$\frac{{1}}{{221}}$$
Answer: Option D
Question 11. A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen of club or a king of heart is:
  1.    $$\frac{{1}}{{13}}$$
  2.    $$\frac{{2}}{{13}}$$
  3.    $$\frac{{1}}{{26}}$$
  4.    $$\frac{{1}}{{52}}$$
Answer: Option C
Question 12. A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are red, is:
  1.    $$\frac{{1}}{{22}}$$
  2.    $$\frac{{3}}{{22}}$$
  3.    $$\frac{{2}}{{91}}$$
  4.    $$\frac{{2}}{{77}}$$
Answer: Option C
Question 13. Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that one is a spade and one is a heart, is:
  1.    $$\frac{{3}}{{20}}$$
  2.    $$\frac{{29}}{{34}}$$
  3.    $$\frac{{47}}{{100}}$$
  4.    $$\frac{{13}}{{102}}$$
Answer: Option D
Question 14. One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen and King only)?
  1.    $$\frac{{1}}{{13}}$$
  2.    $$\frac{{3}}{{13}}$$
  3.    $$\frac{{1}}{{4}}$$
  4.    $$\frac{{9}}{{52}}$$
Answer: Option B
Question 15. A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is white?
  1.    $$\frac{{3}}{{4}}$$
  2.    $$\frac{{4}}{{7}}$$
  3.    $$\frac{{1}}{{8}}$$
  4.    $$\frac{{3}}{{7}}$$
Answer: Option B
Question 16. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn bears a number which is a multiple of 3 ?
  1.    $$\frac{3}{10}$$
  2.    $$\frac{3}{20}$$
  3.    $$\frac{2}{5}$$
  4.    $$\frac{1}{2}$$
Answer: Option A
Question 17. From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability of both the cards being kings?
  1.    $$\frac{1}{15}$$
  2.    $$\frac{25}{57}$$
  3.    $$\frac{35}{256}$$
  4.    $$\frac{1}{221}$$
Answer: Option D
Question 18. An urn contains 6 red, 4 blue, 2 green and 3 yellow marbles. If 4 marbles are picked up at random, what is the probability that at least one of them is blue?
  1.    $$\frac{4}{15}$$
  2.    $$\frac{69}{91}$$
  3.    $$\frac{11}{15}$$
  4.    $$\frac{22}{91}$$
  5.    None of these
Answer: Option B
Question 19. A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen of club or a king of heart is-
  1.    $$\frac{1}{13}$$
  2.    $$\frac{2}{13}$$
  3.    $$\frac{1}{26}$$
  4.    $$\frac{1}{52}$$
Answer: Option C
Question 20. In a simultaneous throw of two coins, the probability of getting at least one head is-
  1.    $$\frac{1}{2}$$
  2.    $$\frac{1}{3}$$
  3.    $$\frac{2}{3}$$
  4.    $$\frac{3}{4}$$
Answer: Option D