Mechanical Operations Questions MCQs


mechanical operations Questions

Total Questions : 440

Page 1 of 22 pages
Question 1. The grinding in a hammer crusher takes place due to the
  1.    Attrition
  2.    Impact
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 2. Reduction ratio of crushers is the
  1.    Ratio of feed opening to discharge opening
  2.    Ratio of discharge opening to feed opening
  3.    Determining factor for minimum dia of the feed and the product
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 3. Additives used for promoting the floccula-tion of particles is a/an
  1.    Electrolyte
  2.    Surface active agent
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 4. Separation of solid particles based on their densities is called
  1.    Sizing
  2.    Sorting
  3.    Clarification
  4.    Dispersion
Answer: Option B
Question 5. The sphericity of a solid particle of cubical shape is
  1.    π
  2.    (π/6)1/3
  3.    (π/6)1/2
  4.    π/3
Answer: Option B
Question 6. For separation of sugar solution from settled out mud, we use a __________ filter.
  1.    Sparkler
  2.    Plate and frame
  3.    Centrifugal
  4.    Rotary drum vaccum
Answer: Option C
Question 7. Energy consumption in a crusher decreases with increase in the
  1.    Size of the product (at constant feed size)
  2.    Capacity of the crushing machine
  3.    Size of feed (at constant reduction ratio)
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 8. For a sphere falling in the constant drag co-efficient regime, its terminal velocity depends on its diameter (d) as
  1.    D
  2.    √d
  3.    D²
  4.    1/d
Answer: Option C
Question 9. Ribbon blenders are exclusively meant for
  1.    Blending miscible liquids
  2.    Non-flowing powder and thin pastes
  3.    Bath mixing
  4.    Continuous mixing
Answer: Option B
Question 10. Diatomaceous earth is a/an
  1.    Explosive
  2.    Filter aid
  3.    Filter medium
  4.    Catalyst
Answer: Option B
Question 11. Mixing of plastic solids is generally facilitated by
  1.    Dispersion
  2.    Mastication
  3.    Kneading
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 12. During the washing of cake
  1.    All the resistances are constant
  2.    Filter medium resistance increases
  3.    Filter medium resistance decreases
  4.    Cake resistance decreases
Answer: Option A
Question 13. Temperature of the product during ultrafine grinding
  1.    Increases
  2.    Decreases
  3.    Remains constant
  4.    May increase or decrease ; depends on the material being ground
Answer: Option A
Question 14. Metallic wire mesh is used as a filtering medium for the separation of dust from dust laden gas in case of a/an
  1.    Air filter
  2.    Bag filter
  3.    Venturi scrubber
  4.    Hydrocyclones
Answer: Option A
Question 15. Which of the following is not an industrial screening equipment?
  1.    Sharpies centrifuge
  2.    Vibrating screen
  3.    Grizzly
  4.    Trommel
Answer: Option A
Question 16. Ore concentration by jigging is based on the difference in the __________ of the particles.
  1.    Specific gravities
  2.    Wettability
  3.    Shape
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 17. According to Taggart's rule for selecting between a gyratory crusher and a jaw crusher; the later should be used, if the hourly tonnage to be crushed divided by the square of the gape expressed in cm is less than
  1.    0.00184
  2.    0.0184
  3.    0.184
  4.    1.84
Answer: Option B
Question 18. Which of the following is a fine crusher?
  1.    Blake jaw crusher
  2.    Gyratory crusher
  3.    Toothed roll crusher
  4.    Dodge jaw crusher
Answer: Option C
Question 19. Pick out the correct statement.
  1.    The capacity and the effectiveness of a screen are the same
  2.    The capacity and the effectiveness of screen are opposing factors
  3.    The screening surface of a
  4.    Both B and C
Answer: Option D
Question 20. Which of the following crushing laws is most accurately applicable to the fine grinding of materials ?
  1.    Bond's crushing law
  2.    Kick's law
  3.    Rittinger's law
  4.    None of these
Answer: Option C