Clock Questions MCQs


clock Questions

Total Questions : 41

Page 1 of 3 pages
Question 1. An accurate clock shows 8 o'clock in the morning. Through how may degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o'clock in the afternoon?
  1.    144º
  2.    150º
  3.    168º
  4.    180º
Answer: Option D
Question 2. The reflex angle between the hands of a clock at 10.25 is:
  1.    180º
  2.    $${\text{192}}{\frac{1}{2}^ \circ }$$
  3.    195º
  4.    $${\text{197}}{\frac{1}{2}^ \circ }$$
Answer: Option D
Question 3. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:
  1.    145º
  2.    150º
  3.    155º
  4.    160º
Answer: Option C
Question 4. A watch which gains 5 seconds in 3 minutes was set right at 7 a.m. In the afternoon of the same day, when the watch indicated quarter past 4 o'clock, the true time is:
  1.    $$59\frac{7}{{12}}$$ min. past 3
  2.    4 p.m.
  3.    $$58\frac{7}{{11}}$$ min. past 3
  4.    $$2\frac{3}{{11}}$$ min. past 4
Answer: Option B
Question 5. How much does a watch lose per day, if its hands coincide every 64 minutes?
  1.    $$32\frac{8}{{11}}$$ min.
  2.    $$36\frac{5}{{11}}$$ min.
  3.    90 min.
  4.    96 min.
Answer: Option A
Question 6. At what time between 7 and 8 o'clock will the hands of a clock be in the same straight line but, not together?
  1.    5 min. past 7
  2.    $$5\frac{2}{{11}}$$ min. past 7
  3.    $$5\frac{3}{{11}}$$ min. past 7
  4.    $$5\frac{5}{{11}}$$ min. past 7
Answer: Option D
Question 7. At what time between 5:30 and 6 will the hands of a clock be at right angles?
  1.    $$43\frac{5}{{11}}$$ min. past 5
  2.    $$43\frac{7}{{11}}$$ min. past 5
  3.    40 min. past 5
  4.    45 min. past 5
Answer: Option B
Question 8. At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5?
  1.    $$58{\frac{1}{2}^ \circ }$$
  2.    $${64^ \circ }$$
  3.    $$67{\frac{1}{2}^ \circ }$$
  4.    $$72{\frac{1}{2}^ \circ }$$
Answer: Option C
Question 9. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 4:20, is:
  1.    0º
  2.    10º
  3.    5º
  4.    20º
Answer: Option B
Question 10. At 3:40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of:
  1.    120°
  2.    125°
  3.    130°
  4.    135°
Answer: Option C
Question 11. How many times are the hands of a clock at right angle in a day?
  1.    22
  2.    24
  3.    44
  4.    48
Answer: Option C
Question 12. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 8:30, is:
  1.    80°
  2.    75°
  3.    60°
  4.    105°
Answer: Option B
Question 13. At what time between 4 and 5 o'clock will the hands of a watch point in opposite directions?
  1.    45 min. past 4
  2.    40 min. past 4
  3.    $$50\frac{4}{{11}}$$ min. past 4
  4.    $$54\frac{6}{{11}}$$ min. past 4
Answer: Option D
Question 14. How many times in a day, are the hands of a clock in straight line but opposite in direction?
  1.    20
  2.    22
  3.    24
  4.    48
Answer: Option B
Question 15. At what time between 9 and 10 o'clock will the hands of a watch be together?
  1.    45 min. past 9
  2.    50 min. past 9
  3.    $$49\frac{1}{{11}}$$ min. past 9
  4.    $$49\frac{11}{{1}}$$ min. past 9
Answer: Option C
Question 16. At what time, in minutes, between 3 o'clock and 4 o'clock, both the needles will coincide each other?
  1.    $$5\frac{1}{{11}}$$ min. past 3
  2.    $$12\frac{4}{{11}}$$ min. past 3
  3.    $$13\frac{4}{{11}}$$ min. past 3
  4.    $$16\frac{4}{{11}}$$ min. past 3
Answer: Option D
Question 17. How many times do the hands of a clock coincide in a day?
  1.    20
  2.    21
  3.    22
  4.    24
Answer: Option C
Question 18. How many times in a day, the hands of a clock are straight?
  1.    22
  2.    24
  3.    44
  4.    48
Answer: Option C
Question 19. A watch which gains uniformly is 2 minutes low at noon on Monday and is 4 min. 48 sec fast at 2 p.m. on the following Monday. When was it correct?
  1.    2 p.m. on Tuesday
  2.    2 p.m. on Wednesday
  3.    3 p.m. on Thursday
  4.    1 p.m. on Friday
Answer: Option B
Question 20. A watch becomes fast by 5 minutes everyday. By what percent does it become fast ?
  1.    $$\frac{5}{{24}}\% $$
  2.    $$\frac{1}{{12}}\% $$
  3.    5 %
  4.    $$\frac{{50}}{{144}}\% $$
Answer: Option D