Sail E0 Webinar

Indian History

STONE AGE MCQs

Total Questions : 94 | Page 1 of 10 pages
Question 1. Who wrote a book ‘Return of the Aryans’ ?
  1.    L.D. Kalla
  2.    Bhagvan Das Gidvani
  3.    Avinash Chandra Das
  4.    D.S. Trivedi
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Bhagvan Das Gidvani
Answer: (b)
Question 2. Mrichchhakatikam, written by Shudraka deals with

  1. The love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan.

  2. The military expedition of Samudragupta.


Which of the above is correct?
  1.    2 only
  2.    1 only
  3.    Both 1 and 2
  4.    Neither 1 nor 2
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 1 only
Answer: (b)
Mrichchhakatikam is attributed to Sudraka it is a ten act drama. It deals with the love story of a rich merchant with the daughter of a courtesan.
Question 3. The earliest evidence of Silk in India comes from the archaeological site of
  1.    Nevasa
  2.    Bhagwanpura
  3.    Rangpur
  4.    Ropar
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Nevasa
Answer: (a)
Question 4. Name the site which has revealed the earliest evidence of settled life?
  1.    Dholavira
  2.    Kile Gul Mohammad
  3.    Kalibangan
  4.    Mehrgarh
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Mehrgarh
Answer: (d)
Question 5. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the :
  1.    Mundakopnishad
  2.    Chhandogyopanishad
  3.    Kathopanishad
  4.    Kenopanishad
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Kathopanishad
Answer: (c)The famous dialogue between Nachiketa and Yama about transmigration of soul is mentioned in the Kathopanishad.
Question 6.
List-I (Author)
List-II  (Work)
A. Sudraka
1. Mrichhakatikan  
B. Visakhadatta
2. Mudrarakshasa
C. Kalidasa 
3. Vikramorvasiyam 
D. Bhavabhuti 
4. Uttara Ramacharita
Codes: A B C D
  1.    2 3 1 4
  2.    1 2 3 4
  3.    4 2 3 1
  4.    3 1 4 2
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 1 2 3 4
Answer: (b)
Question 7. Which of these departments/ministries deals with Archaeological Survey of India as an accessory office?
  1.    Culture
  2.    Tourism
  3.    Science and Technology
  4.    Human Resource and Development
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Culture
Answer: (a)
Question 8. From which one of the following sites bone implements have been found?
  1.    Chopani Mando
  2.    Kakoria
  3.    Mahadaha
  4.    Sarai Nahar Rai
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Mahadaha
Answer: (c)
Question 9. The earliest inscriptions were written in which language?
  1.    Prakrit
  2.    Pali
  3.    Sanskrit
  4.    Tamil
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Prakrit
Answer: (a)
Question 10. The earliest Buddhist literature which deal with the stories of the various birth of Buddha are
  1.    Sutta pitakas
  2.    Vinaya pitakas
  3.    Abhidamma pitakas
  4.    Jatakas
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Jatakas
Answer: (d)Jatakas are the stories that tell about the previous lives of the Buddha, in both human and animal form.

Latest Videos

Latest Test Papers