Speed Time And Distance Questions MCQs


speed time and distance Questions

Total Questions : 652

Page 1 of 33 pages
Question 1. A man can row 15 km/h in still water and he finds that it takes him twice as much time to row up than as to row down the same distance in the river. The speed of current (in km/h) :
  1.    6 km/h
  2.    6.5 km/h
  3.    4.5 km/h
  4.    5 km/h
Answer: Option D
Question 2. A motor boat takes 2 hours to travel a distance of 9 km downstream and it takes 6 hours to travel the same distance against the current. The speed of the boat in still water and that of the current (in km/h) respectively are:
  1.    6, 5 km/h
  2.    3, 1.5 km/h
  3.    8, 5 km/h
  4.    9, 3 km/h
Answer: Option B
Question 3. A boat covers 48 km upstream and 72 km downstream in 12 hours, while it covers 72 km upstream and 48 km downstream in 13 hours The speed of stream is :
  1.    2 kmph
  2.    2.2 kmph
  3.    2.5 kmph
  4.    4 kmph
Answer: Option A
Question 4. A runs $$\frac{7}{4}$$ times as fast as B. If A gives B a start of 300 m, how far must the winning post be if both A and B have to end the race at same time?
  1.    1400 m
  2.    700 m
  3.    350 m
  4.    210 m
Answer: Option B
Question 5. A train met with an accident 120 km from station A. It completed the remaining journey at $$\frac{5}{6}$$ of its previous speed and reached 2 hour late at station B. Had the accident taken place 300 km further, it would have been only 1 hour late. What is the speed of the train?
  1.    100 km/h
  2.    12 km/h
  3.    60 km/h
  4.    50 km/h
Answer: Option C
Question 6. The wheel of an engine of 300 cm in circumference makes 10 revolutions in 6 seconds. What is the speed of the wheel (in km/h)?
  1.    18
  2.    20
  3.    27
  4.    36
Answer: Option A
Question 7. A thief sees a jeep at a distance of 250 m, coming towards him at 36 km/h. Thief takes 5 seconds to realize that there is nothing but the police is approaching him by the jeep and start running away from police at 54 km/h. But police realise after 10 second, when the thief starts running away, that he is actually a thief and gives chase at 72 km/h. How long after thief saw police did catchup with him and what is the distance police had travel to do so?
  1.    50 s, 1000 m
  2.    65 s, 1150 m
  3.    65 s, 1300 m
  4.    45 s, 1050 m
  5.    None of these
Answer: Option B
Question 8. A person X starts from Lucknow and another person Y starts from Kanpur to meet each other. Speed of X is 25 km/h, while Y is 35 km/h. If the distance between Lucknow and Kanpur be 120 km and both X and Y start their journey at the same time, when they will meet ?
  1.    1 hours later
  2.    2 hours later
  3.    $$\frac{1}{2}$$ hours later
  4.    3 hours later
Answer: Option B
Question 9. Two persons A and B started from two different places towards each other. If the ratio of their speed be 3 : 5, then what is the ratio of distance covered by A and B respectively till the point of meeting?
  1.    1 : 2
  2.    3 : 4
  3.    3 : 5
  4.    5 : 3
Answer: Option C
Question 10. The ratio of speeds of A and B is 2 : 3 and therefore A takes 20 minutes more time than B. What is the ratio of time taken by A and B?
  1.    2 : 3
  2.    2 : 5
  3.    3 : 2
  4.    3 : 5
Answer: Option C
Question 11. Two trains starting at the same time from two-stations 300 km apart and going in opposite directions, cross each other at a distance of 160 km from one of them. The ratio of their speeds is :
  1.    7 : 9
  2.    16 : 20
  3.    8 : 7
  4.    8 : 12
Answer: Option C
Question 12. Two runner start running together for a certain distance, one at 5 km/h and another at 8 km/h. The former arrives one and half an hour before the latter. The distance in Km is :
  1.    12 km
  2.    20 km
  3.    25 km
  4.    36 km
Answer: Option B
Question 13. A railway passenger counts the telegraph poles on the rail road as he passes them. The telegraph poles are at a distance of 50 metres. What will be his count in 4 hours, if the speed of the train is 45 km per hour.
  1.    600
  2.    2500
  3.    3600
  4.    5000
Answer: Option C
Question 14. A train without stopping travels 60 km/h and with stoppage 40 km/h. What is the time taken for stoppage on a route 300 km?
  1.    10 hours
  2.    20 hours
  3.    5 hours
  4.    2.5 hours
Answer: Option D
Question 15. Without stoppage, a train travels a certain distance with an average speed of 60 km/h, and with stoppage it covers the same distance with an average speed of 40 km/h. On an average, how many minutes per hour does train stop during the journey ?
  1.    20 min/hour
  2.    15 min/hour
  3.    10 min/hour
  4.    12 min/hour
Answer: Option A
Question 16. Narayan walking at a speed of 20 km/h reaches his college 10 minutes late. Next time he increases his speed by 5 km/h, but finds that he is still late by 4 minutes. What is the distance of his college from his house?
  1.    10 km
  2.    6 km
  3.    12 km
  4.    15 km
Answer: Option A
Question 17. A motor car does a journey in 17.5 hours, covering the first half at 30 km/h and the second half at 40 km/h. Find the distance of the journey?
  1.    684 km
  2.    600 km
  3.    624 km
  4.    584 km
Answer: Option B
Question 18. A car after traveling 18 km from a point A developed some problem in the engine and the speed became $$\frac{4}{5}$$ th of its original speed. As a result, the car reached point B 45 minutes late. If the engine had developed the same problem after traveling 30 km from A, then it would have reached 36 minutes late. The original speed of the car (in km/h) is:
  1.    25 kmph
  2.    30 kmph
  3.    20 kmph
  4.    35 kmph
  5.    None of these
Answer: Option C
Question 19. A man can cross a downstream river by steamer in 40 minutes and same by boat in 1 hour. If the time of crossing Upstream by streamer is 50% more than downstream time by steamer and the time required by boat to cross same river by boat in upstream is 50% more than time required by in downstream. What is the time taken for the man to cross the river downstream by steamer and then return to same place by boat half the way and by steamer the rest of the way?
  1.    85 minutes
  2.    115 minutes
  3.    120 minutes
  4.    125 minutes
  5.    None of these
Answer: Option B
Question 20. A hunter fired two shots from the branch of a tree at an interval of 76 seconds. A tiger separating too fast hears the two shots at an interval of 83 seconds. If the velocity of the sound is 1195.2 km/h, then find the speed of the tiger.
  1.    112.8 km/h
  2.    100.8 km/h
  3.    80.16 km/h
  4.    85.16 km/h
  5.    None of these
Answer: Option B