Profit And Loss Questions MCQs


profit and loss Questions

Total Questions : 361

Page 1 of 19 pages
Question 1. A man purchased the articles for Rs. 123684. He sold 60% of those at a profit of 16.66% and rest at a loss. Find the loss percentage on the remaining if the overall loss is 14%?
  1.    20%
  2.    30%
  3.    60%
  4.    66.66%
Answer: Option C
Question 2. A reduction of 20% in the price of sugar enables a housewife to purchase 6 kg more for Rs. 240. What is original price per kg of sugar.
  1.    Rs. 10 per Kg
  2.    Rs. 8 per Kg
  3.    Rs. 6 per Kg
  4.    Rs. 5 per Kg
Answer: Option A
Question 3. A dishonest dealer purchases goods at 20% discount of the cost price of Rs. X and also cheats his wholesaler by getting 20% extra through false weighing, per kg. Then he marks up his goods by 80% of x, but he gives a discount of 25% besides he cheats his customer by weighing 10% less than the required. What is his overall profit percentage?
  1.    125%
  2.    100%
  3.    98.66%
  4.    120%
  5.    None of these
Answer: Option A
Question 4. Hotel Aditya has 10 single AC rooms, 5 double AC rooms and 18 non AC rooms. The fixed monthly rent of hotel is 150,000. The per day maintenance cost is Rs. 100 for double AC room, Rs. 75 for single AC room and Rs. 40 for non AC room. The per day charges are Rs. 600 for double AC room, Rs. 400 for single AC room and Rs. 250 for non AC room. In April 2003, the occupancy rate of non AC room was 50%, 70% of single AC room and 40% of double AC rooms. Find the profit/loss % for that particular month.
  1.    10.33% (profit)
  2.    10.33% (loss)
  3.    5.67% (loss)
  4.    5.67% (profit)
  5.    No profit, no loss
Answer: Option B
Question 5. A bookseller procures 40 books for Rs. 3200 and sells them at a profit equal to the selling price of 8 books. What is the selling price of one dozen books, if the price of each book is same?
  1.    Rs. 720
  2.    Rs. 960
  3.    Rs. 1200
  4.    Rs. 1440
Answer: Option C
Question 6. A style cloth emporium the shopkeeper measures 20% less for every metre of cloth also he marks-up goods by 20%. What is the profit percentage?
  1.    50%
  2.    65%
  3.    75%
  4.    85%
Answer: Option A
Question 7. A traders sells two acrticles, one at a loss of 10% and another at a profit of 15% but finally there is no loss or gain. If the total sale price of these two articles is Rs. 30,000, find the difference between their cost prices:
  1.    Rs. 5000
  2.    Rs. 6000
  3.    Rs. 7500
  4.    Rs. 8500
Answer: Option B
Question 8. The difference between a discount 40% on Rs. 500 and two successive discounts of 30% and 10% the same amount is:
  1.    Rs. 20
  2.    Rs. 10
  3.    Rs. 15
  4.    Rs. 0
Answer: Option C
Question 9. Find the difference of amount if 40% discount is given on Rs. 500 and two consecutive discount 30% and 10% are given on the same amount.
  1.    Rs. 15
  2.    Rs. 0
  3.    Rs. 20
  4.    Rs. 10
Answer: Option A
Question 10. A person having bought goods for Rs. 400 sells half of it at a gain of 5%, at what gain % must he sell the remainder so as to gain 20% on the whole?
  1.    30%
  2.    32%
  3.    34%
  4.    35%
Answer: Option D
Question 11. A grocer professes to sell goods at the cost price but uses false weights. He gains $$\frac{{100}}{9}$$% in this manner. He uses a weight of
  1.    950gms
  2.    900gms
  3.    930gms
  4.    940gms
Answer: Option B
Question 12. Find the difference of amount if 40% discount is given on Rs. 500 and two consecutive discounts 30% and 10% are given on the same amount.
  1.    Rs. 15
  2.    Rs. 0
  3.    Rs. 20
  4.    Rs. 10
Answer: Option A
Question 13. With a 5% discount on the cost of sugar a buyer could purchase 2 kg more sugar for Rs. 608. Selling Price of Sugar is:
  1.    Rs. 15.20
  2.    Rs. 15
  3.    Rs. 16.50
  4.    Rs. 2
Answer: Option A
Question 14. A trader marks his goods 40% above cost price and allows a discount of 25%. The profit he makes is:
  1.    15%
  2.    10%
  3.    5%
  4.    2%
Answer: Option C
Question 15. A fruit seller buys some oranges and by selling 40% of them he realizes the cost price of all the oranges. As the oranges being to grow over-ripe, he reduces the price and sells 80% of the remaining oranges at half the previous rate of profit. The rest of the oranges being rotten are thrown away. The overall percentage of profit is:
  1.    80
  2.    84
  3.    94
  4.    96
Answer: Option B
Question 16. The marked price of an item is twice the cost price, discount 20% of market price and profit is 10% of selling price. Find profit percentage to cost
  1.    $$\frac{{100}}{9}$$%
  2.    $$\frac{{100}}{11}$$%
  3.    11%
  4.    8%
Answer: Option A
Question 17. The marked price of an item is twice the cost price. For a gain of 15%, the discount should be:
  1.    7.5%
  2.    20.5%
  3.    32.5%
  4.    42.5%
Answer: Option D
Question 18. A man sold his watch at a loss of 5%. Had he sold it for Rs. 56.25 more, he would have gained 10%. What is the cost price of the watch (in Rs.)?
  1.    365
  2.    370
  3.    375
  4.    390
Answer: Option C
Question 19. A total profit of Rs. 3,600 is to be distributed amongst A, B and C such that A : B = 5 : 4 and B : C = 8 : 9. The share of C in the profit is:
  1.    Rs. 1,200
  2.    Rs. 1,500
  3.    Rs. 1,650
  4.    Rs. 1,700
Answer: Option A
Question 20. A man bought a horse and a cart. If he sold the horse at 10 % loss and the cart at 20 % gain, he would not lose anything; but if he sold the horse at 5% loss and the cart at 5% gain, he would lose Rs. 10 in the bargain. The amount paid by him was Rs._______ for the horse and Rs.________ for the cart.
  1.    500, 300
  2.    200, 400
  3.    400, 200
  4.    300, 500
Answer: Option C