Problems On Trains Questions MCQs


problems on trains Questions

Total Questions : 91

Page 1 of 5 pages
Question 1. A man sitting in a train is counting the pillars of electricity. The distance between two pillars is 60 meters, and the speed of the train is 42 km/hr. In 5 hours, how many pillars will he count?
  1.    3501
  2.    3600
  3.    3800
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 2. A 50 meter long train passes over a bridge at the speed of 30 km per hour. If it takes 36 seconds to cross the bridge, what is the length of the bridge?
  1.    200 meters
  2.    250 meters
  3.    300 meters
  4.    350 meters
Answer: Option B
Question 3. A 120 meter long train is running at a speed of 90 km/hr. It will cross a railway platform 230 m long in :
  1.    4 seconds
  2.    7 seconds
  3.    12 seconds
  4.    14 seconds
Answer: Option D
Question 4. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?
  1.    225 meters
  2.    240 meters
  3.    230 meters
  4.    235 meters
Answer: Option B
Question 5. A train takes 5 minutes to cross a telegraphic post. Then the time taken by another train whose length is just double of the first train and moving with same speed to cross a platform of its own length is :
  1.    10 minutes
  2.    15 minutes
  3.    20 minutes
  4.    Data inadequate
Answer: Option C
Question 6. A train speeds past a pole in 20 seconds and speeds past a platform 100 meters in length in 30 seconds. What is the length of the train?
  1.    100 meters
  2.    150 meters
  3.    180 meters
  4.    200 meters
Answer: Option D
Question 7. The time taken by a train 180 m long, travelling at 42 kmph, in passing a person walking in the same direction at 6 kmph, will be
  1.    18 sec
  2.    21 sec
  3.    24 sec
  4.    25 sec
Answer: Option A
Question 8. Two trains 200 meters and 150 meters long are running on parallel rails in the same direction at speed of 40 km/hr and 45 km/hr respectively. Time taken by the faster train to cross the slowed train will be:
  1.    72 seconds
  2.    132 seconds
  3.    192 seconds
  4.    252 seconds
Answer: Option D
Question 9. A train with 90 km/hr crosses a bridge in 36 seconds. Another train 100 meters shorter crosses the same bridge at 45 km/hr. What is the time taken by the second train to cross the bridge?
  1.    61 seconds
  2.    62 seconds
  3.    63 seconds
  4.    64 seconds
Answer: Option D
Question 10. A train 125 m long passes a man, running at 5 kmph in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:
  1.    45 km/hr
  2.    50 km/hr
  3.    54 km/hr
  4.    55 km/hr
Answer: Option B
Question 11. A train 75 m long overtook a person who was walking at the rate of 6 km/hr in the same direction and passed him in $$7\frac{1}{2}$$ seconds. Subsequently, it overtook a second person and passed him in $$6\frac{3}{4}$$ seconds. At what rate was the second person travelling?
  1.    1 km/hr
  2.    2 km/hr
  3.    4 km/hr
  4.    5 km/hr
Answer: Option B
Question 12. Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 120 meters and they cross each other in 12 seconds, then the speed of each train (in km/hr) is?
  1.    10 km/hr
  2.    18 km/hr
  3.    72 km/hr
  4.    36 km/hr
Answer: Option D
Question 13. A 150 m long train crosses a milestone in 15 seconds and a train of same length coming from the opposite direction in 12 seconds. The speed of the other train is?
  1.    36 kmph
  2.    45 kmph
  3.    50 kmph
  4.    54 kmph
Answer: Option D
Question 14. A man standing on a platform finds that a train takes 3 seconds to pass him and another train of the same length moving in the opposite direction takes 4 seconds. The time taken by the trains to pass each other will be :
  1.    $$2\frac{3}{7}$$ seconds
  2.    $$3\frac{3}{7}$$ seconds
  3.    $$4\frac{3}{7}$$ seconds
  4.    $$5\frac{3}{7}$$ seconds
Answer: Option B
Question 15. Two trains, 130 and 110 meters long, are going in the same direction. The faster train takes one minute to pass the other completely. If they are moving in opposite directions, they pass each other completely in 3 seconds. Find the speed of the faster train.
  1.    38 m/sec
  2.    42 m/sec
  3.    46 m/sec
  4.    50 m/sec
Answer: Option B
Question 16. Two identical trains A and B running in opposite directions at same speed take 2 minutes to cross each other completely. The number of bogies of A are increased from 12 to 16. How much more time would they now require to cross each other?
  1.    20 sec
  2.    40 sec
  3.    50 sec
  4.    60 sec
Answer: Option A
Question 17. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?
  1.    120 metres
  2.    180 metres
  3.    324 metres
  4.    150 metres
Answer: Option D
Question 18. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:
  1.    200 m
  2.    225 m
  3.    245 m
  4.    250 m
Answer: Option C
Question 19. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:
  1.    45 km/hr
  2.    50 km/hr
  3.    54 km/hr
  4.    55 km/hr
Answer: Option B
Question 20. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:
  1.    1 : 3
  2.    3 : 2
  3.    3 : 4
  4.    None of these
Answer: Option B