Manufacturing And Production Technology Mcqs Questions MCQs


manufacturing and production technology mcqs Questions

Total Questions : 1664

Page 1 of 84 pages
Question 1. In a shaper, the metal is removed during
  1.     Forward stroke
  2.     Return stroke
  3.     Both the forward and return strokes
  4.     Neither the forward nor the return stroke
Answer: Option A
Question 2. Glazing in grinding wheels can be decreased by
  1.     Using a harder wheel or by increasing the wheel speed
  2.     Using a softer wheel or by decreasing the wheel speed
  3.     Using a harder wheel or by decreasing the wheel speed
  4.     Using a softer wheel or by increasing the wheel speed
Answer: Option B
Question 3. In _________ operation, the cutting force is maximum when the tooth begins its cut and reduces it to minimum when the tooth leaves the work.
  1.     Up milling
  2.     Down milling
  3.     Face milling
  4.     End milling
Answer: Option B
Explanation :
Question 4. In lapping operation, the amount of metal removed is
  1.     0.005 to 0.01 mm
  2.     0.01 to 0.1 mm
  3.     0.05 to 0.1 mm
  4.     0.5 to 1 mm
Answer: Option A
Explanation :
Question 5. The maximum production of small and slender parts is done by
  1.     Watch maker's lathe
  2.     Sliding head stock automatic lathe
  3.     Multi-spindle automatic lathe
  4.     Capstan lathe
Answer: Option C
Explanation :
Question 6. The high cutting speed and large rake angle of the tool will result in the formation of
  1.     Continuous chips
  2.     Discontinuous chip
  3.     Continuous chips with built up edge
  4.     None of these
Answer: Option A
Explanation :
Question 7. In electro discharge machining, tool is made of
  1.     Brass
  2.     Copper
  3.     Copper tungsten alloy
  4.     All of these
Answer: Option D
Explanation :
Question 8. The type of tool used on milling machine and broaching machine is
  1.     Single point cutting tool
  2.     Two point cutting tool
  3.     Three point cutting tool
  4.     Multi-point cutting tool
Answer: Option D
Question 9. In american standard association (asa) system, if the tool nomenclature is 8-6-5-5-10-15-2 mm, then the side rake angle will be
  1.     5°
  2.     6°
  3.     8°
  4.     10°
Answer: Option B
Explanation :
Question 10. In transverse grinding
  1.     The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
  2.     The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders equal to or shorter than the width of wheel face
  3.     The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders shorter than the width of wheel face
  4.     The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
Answer: Option A
Explanation :
Question 11. The swing diameter over the bed is ________ the height of the centre measured from the bed of the lathe.
  1.     Equal to
  2.     Twice
  3.     Thrice
  4.     One-half
Answer: Option B
Question 12. The process of changing the shape of grinding wheel as it becomes worn due to breaking away of the abrasive and bond, is called
  1.     Truing
  2.     Dressing
  3.     Facing
  4.     Clearing
Answer: Option A
Question 13. The floating position of the holding fixture in a rotary transfer device is used to
  1.     Improve the accuracy of location
  2.     Reduce the tendency to over-index
  3.     Improve upon the acceleration and deceleration characteristics
  4.     Reduce the cycle time
Answer: Option D
Question 14. In grinding irregular, curved, tapered, convex and concave surfaces, the grinder used is
  1.     Cylindrical grinder
  2.     Internal grinder
  3.     Surface grinder
  4.     Tool and cutter grinder
Answer: Option C
Question 15. It is required to cut screw threads of 2 mm pitch on a lathe. the lead screw has a pitch of 6 mm. if the spindle speed is 60 r.p.m., then the speed of lead screw will be
  1.     10 r.p.m.
  2.     20 r.p.m.
  3.     120 r.p.m.
  4.     180 r.p.m.
Answer: Option B
Question 16. The soft grade grinding wheels are denoted by the letters
  1.     A to H
  2.     I to P
  3.     Q to Z
  4.     A to P
Answer: Option A
Question 17. The soft grade grinding wheels are denoted by the letters
  1.     A to H
  2.     I to P
  3.     Q to Z
  4.     A to P
Answer: Option A
Question 18. Hot rolling of mild steel is carried out
  1.     At recrystallization temperature
  2.     Between 100⁰C to 150⁰C
  3.     Between recrystallization temperature
  4.     Above recrystallization temperature
Answer: Option D
Question 19. In centerless grinders, the regulating wheel is inclined at
  1.     0° to 8°
  2.     9° to 15°
  3.     16° to 20°
  4.     21° to 25°
Answer: Option A
Question 20. In centerless grinders, the regulating wheel is inclined at
  1.     0° to 8°
  2.     9° to 15°
  3.     16° to 20°
  4.     21° to 25°
Answer: Option A