Sail E0 Webinar

Bioinformatics

DNA AND GENOMIC SEQUENCING MCQs

Total Questions : 165 | Page 1 of 17 pages
Question 1. Which of the following is incorrect about ENTREZ?
  1.    It is a resource prepared only by the staff of the National Center for Biotechnology Information
  2.    It provides a series of forms that can be filled out to retrieve a Medline reference related to the molecular biology sequence databases
  3.    One straightforward way to access the sequence databases is through ENTREZ
  4.    It provides a series of forms that can be filled out to retrieve a DNA or protein sequence
 Discuss Question
Answer: Option A. -> It is a resource prepared only by the staff of the National Center for Biotechnology Information
Answer: (a).It is a resource prepared only by the staff of the National Center for Biotechnology Information
Question 2. Using boolean logic, the search looks for database entries that include the first term __________ the second, and subsequent terms repeated until the last term.
  1.    AND
  2.    OR
  3.    ExOR
  4.    NAND
 Discuss Question
Answer: Option A. -> AND
Answer: (a).AND
Question 3. The databases Genbank, EMBL and DDBJ are updated daily.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 4. To assist in finding suitable terms, for each field, ENTREZ provides a list of index entries.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 5. For a protein search, which of the following is the wrong choice for fields?
  1.    Accession (number)
  2.    E. C. number
  3.    Issue
  4.    Journal number
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Journal number
Answer: (d).Journal number
Question 6. Analysis of the ribosomal RNA molecules of prokaryotes and eukaryotes had led to the prediction of three main branches in the tree of life.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 7. Annotation involves identifying open reading frames in the genome sequence.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 8. Which of the given is wrongly matched?
  1.    Escherichia coli – Bacteria
  2.    Methanococcus jannaschii – Archaea
  3.    Synechocystis sp. – Archaea
  4.    Aquifex aeolicus – Bacteria
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Synechocystis sp. – Archaea
Answer: (c).Synechocystis sp. – Archaea
Question 9. A simple way to retrieve sequences of viral and other extra-chromosomal genetic elements such as organelles is through the National Center for Biotechnology Information (NCBI).
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 10. In examining the results of analysis, it is important to look for the method used the statistical significance of the result, and the overall degree of confidence in the alignments.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True

Latest Videos

Latest Test Papers