Sail E0 Webinar

General Knowledge > General Science

CARBON AND ITS COMPOUNDS MCQs

Hydrocarbons, Compounds Of Transitional Elements

Total Questions : 63 | Page 4 of 7 pages
Question 31. Atomic No
  1.    12
  2.    7
  3.    6
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 6
Question 32. Unsaturated hydrocarbons contain ___
  1.    at least one double or triple bond between carbon atoms
  2.    only double bonds
  3.    only single bonds between carbon atoms
  4.    only triple bonds
 Discuss Question
Answer: Option A. -> at least one double or triple bond between carbon atoms
Question 33. When but-2-ene is shaken with bromine water, the brown bromine water is decolourised
  1.    1,2-dibromobutene
  2.    2,3-dibromobutene
  3.    1,2-dibromobutane
  4.    2,3-dibromobutane
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 2,3-dibromobutane
Question 34. General formula of Alkane is
  1.    CnH2n+2
  2.    CnH2n
  3.    CnH2n+1OH
  4.    CnH2n+1COOH
 Discuss Question
Answer: Option A. -> CnH2n+2
Question 35. Because carbon has 4 valence electrons
  1.    it can form up to 4 covalent bonds
  2.    it can form ionic bonds
  3.    it can form only double bonds
  4.    it can form covalent bonds with H only
 Discuss Question
Answer: Option A. -> it can form up to 4 covalent bonds
Question 36. What is the prefix for 1?
  1.    mono
  2.    di
  3.    tri
  4.    tetra
 Discuss Question
Answer: Option A. -> mono
Question 37. If H2 is added to C4H8, the product will be C4H12
  1.    True
  2.    False
 Discuss Question
Answer: Option B. -> False
Question 38. Which molecular chemical bond found commonly in organic compounds?
  1.    Hydrogen Bond
  2.    Ionic Bond
  3.    Van Der Waals Force¬†
  4.    Covalent Bond
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Covalent Bond
Question 39. Which of the following compounds is not organic?
  1.    CH4
  2.    CO
  3.    C2H2
  4.    CCl4
 Discuss Question
Answer: Option B. -> CO
Question 40. Which of the following formulas is inorganic?
  1.    CHO
  2.    CH
  3.    SiO
  4.    CHCOOH
 Discuss Question
Answer: Option C. -> SiO

Latest Videos

Latest Test Papers