Sail E0 Webinar

General Knowledge > General Science

CARBON AND ITS COMPOUNDS MCQs

Hydrocarbons, Compounds Of Transitional Elements

Total Questions : 63 | Page 2 of 7 pages
Question 11. Can compounds be found in the periodic table?
  1.    Yes
  2.    No
 Discuss Question
Answer: Option B. -> No
Question 12. Which of the following is not a compound?
  1.    HCl
  2.    Cl
  3.    NaCl
  4.    CO2
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Cl
Question 13. How many elements are represented in the compound?Na2CO3
  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 3
Question 14. The properties of the elements that make up a compound are usually very similar to the compound itself
  1.    True
  2.    False
 Discuss Question
Answer: Option B. -> False
Question 15. Compounds are made up of two or more atoms physically combined
  1.    True
  2.    False
 Discuss Question
Answer: Option B. -> False
Question 16. What is the formula for Calcium Chlorate? (refer to your polyatomic ions sheet)
  1.    CaClO3
  2.    Ca(ClO3)2
  3.    Ca(ClO3)3
  4.    Ca(ClO3)4
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Ca(ClO3)2
Question 17. What is the formula for Sodium Nitrate? (refer to your polyatomic ions sheet)
  1.    NaN
  2.    NaN2
  3.    NaNO3
  4.    NaNO3
 Discuss Question
Answer: Option D. -> NaNO3
Question 18. HeBased on this symbol, what can you tell about Helium (He)?
  1.    Helium is a compound
  2.    Helium is an element
  3.    helium is a metal
  4.    helium is a mixture
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Helium is an element
Question 19. Which one can be found on the periodic table
  1.    Compound¬†
  2.    Element
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Element
Question 20. Which of the following is NOT evidence of a chemical reaction?
  1.    bubbling and fizzing
  2.    a precipitate forming
  3.    a phase change from a solid to a liquid
  4.    temperature change
 Discuss Question
Answer: Option C. -> a phase change from a solid to a liquid

Latest Videos

Latest Test Papers