Sail E0 Webinar

Biotechnology

BEER AND WINE MCQs

Total Questions : 189 | Page 1 of 19 pages
Question 1. Candida utilis is used for the fermentation of waste sulphate liquor since it ferments
  1.    hexoses only
  2.    pentoses only
  3.    both hexoses and pentoses
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option C. -> both hexoses and pentoses
Answer: (c).both hexoses and pentoses
Question 2. Yeast is used in the production of
  1.    ethyl alcohol
  2.    acetic acid
  3.    cheese
  4.    curd
 Discuss Question
Answer: Option A. -> ethyl alcohol
Answer: (a).ethyl alcohol
Question 3. After the fermentation is over, ethanol is recovered by
  1.    centrifugation
  2.    distillation
  3.    filtration
  4.    cell disintegration
 Discuss Question
Answer: Option B. -> distillation
Answer: (b).distillation
Question 4. S cerevisiae start producing ethanol with in
  1.    10 h
  2.    12 h
  3.    15 h
  4.    24 h
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 12 h
Answer: (b).12 h
Question 5. Which of the following microorganisms help in the ethanol production?
  1.    Saccharomyces cerevisiae
  2.    Zygomonas mobilis
  3.    Saccharomyces uvarum
  4.    All of these
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of these
Answer: (d).All of these
Question 6. The Zygomonas has a merit over yeast because
  1.    it has more osmotic tolerance to higher sugar concentration
  2.    it has high tolerance to ethanol
  3.    it has more specific growth rate
  4.    all of the above
 Discuss Question
Answer: Option D. -> all of the above
Answer: (d).all of the above
Question 7. Which of the following organism is not used in any of the traditional industrial fermentation?
  1.    E. coli
  2.    Yeast
  3.    Bacillus
  4.    Pseudomonas
 Discuss Question
Answer: Option A. -> E. coli
Answer: (a).E. coli
Question 8. If starch containing substrates are used for ethanol production, yeast strain can't be used directly because
  1.    it doesn't contain amylases to hydrolyze starch
  2.    starch is not a suitable substrate for the production of ethanol
  3.    it is converted to pentose sugar
  4.    none of the above
 Discuss Question
Answer: Option A. -> it doesn't contain amylases to hydrolyze starch
Answer: (a).it doesn't contain amylases to hydrolyze starch
Question 9. How is air supply to the fermentor sterilized?
  1.    By heat filtration
  2.    Filtration through fibrous material
  3.    Filtration through granular material
  4.    All of the above
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of the above
Answer: (d).All of the above
Question 10. Which of the following is used to check vortex and to improve aeration efficiency in a fermentor?
  1.    Impeller
  2.    Baffles
  3.    Sparger
  4.    All of these
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Baffles
Answer: (b).Baffles

Latest Videos

Latest Test Papers