Sail E0 Webinar

Analytical Instrumentation

X RAY SPECTROMETERS MCQs

Total Questions : 78 | Page 1 of 8 pages
Question 1. In X-ray spectrometers, the specimen or the sample is placed after which of the following components?
  1.    X-ray tube
  2.    Monochromator
  3.    Collimator
  4.    Detector
 Discuss Question
Answer: Option A. -> X-ray tube
Answer: (a).X-ray tube
Question 2. Using which of the following components is the generated x-rays focussed upon the specimen?
  1.    X-ray tube
  2.    Monochromator
  3.    Collimator
  4.    Detector
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Collimator
Answer: (c).Collimator
Question 3. The cathode in the Coolidge tube is kept in an inclined manner.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option B. -> False
Answer: (b).False
Question 4. The cathode in the Coolidge tube is made of which of the following elements?
  1.    Quartz
  2.    Iron
  3.    Tungsten
  4.    Barium
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Tungsten
Answer: (c).Tungsten
Question 5. Which of the following components are used to generate X-rays?
  1.    Meyer tube
  2.    West tube
  3.    Anger tube
  4.    Coolidge tube
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Coolidge tube
Answer: (d).Coolidge tube
Question 6. Which of the following can be done to avoid loss of intensities of X-rays due to the absorption of long wavelength X-rays?
  1.    Apparatus must be contained in a chamber
  2.    Air in the chamber must be replaced by helium
  3.    Inert gas atmosphere must be provided
  4.    Proper slits must be used
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Air in the chamber must be replaced by helium
Answer: (b).Air in the chamber must be replaced by helium
Question 7. The crystal used as X-ray grating has _______ dimensional lattice arrays.
  1.    One
  2.    Two
  3.    Three
  4.    Four
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Three
Answer: (c).Three
Question 8. In curved crystal arrangement, angular velocity of the crystal is twice that of the detector.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option B. -> False
Answer: (b).False
Question 9. Which of the following is the disadvantage of silicon semiconductor detector?
  1.    Low stable
  2.    Can be operated only at low temperatures
  3.    Have low count-rate
  4.    Low resolution
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Can be operated only at low temperatures
Answer: (b).Can be operated only at low temperatures
Question 10. In total reflection X-ray fluorescence spectrometer, the specimen is excited by the primary X-ray beam at a grazing angle _______ the critical angle.
  1.    Greater than
  2.    Less than
  3.    Equal to
  4.    Which is a complement of
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Less than
Answer: (b).Less than

Latest Videos

Latest Test Papers