Transmission And Distribution Questions MCQs


transmission and distribution Questions

Total Questions : 105

Page 1 of 6 pages
Question 1. Which of the following materials is not used for transmission and distribution of electrical power?
  1.    Copper
  2.    Aluminium
  3.    Steel
  4.    Tungsten
Answer: Option D
Question 2. The steel used in steel cored conductors is usually
  1.    Alloy steel
  2.    Stainless steel
  3.    Mild steel
  4.    High speed steel
Answer: Option C
Question 3. For transmission of power over a distance of 200 km, the transmission voltage should be
  1.    132 kV
  2.    66 kV
  3.    33 kV
  4.    11 kV
Answer: Option A
Question 4. In a D.C. 3-wire distribution system, balancer fields are cross-connected in order to
  1.    boost the generated voltage
  2.    balance loads on both sides of the neutral
  3.    make both machine^ run as unloaded motors
  4.    equalize voltages on the positive and negative outers
Answer: Option D
Question 5. The angular displacement between two interconnected stations is mainly due to
  1.    Armature reactance of both alternators
  2.    Reactance of the interconnector
  3.    Synchronous reactance of both the alternators
  4.    All of the above
Answer: Option A
Question 6. Which of the following is not a constituent for making porcelain insulators?
  1.    Quartz
  2.    Kaolin
  3.    Felspar
  4.    Silica
Answer: Option D
Question 7. In transmission lines the cross-arms are made of
  1.    Copper
  2.    Wood
  3.    R.C.C.
  4.    Steel
Answer: Option D
Question 8. For transmission of power over a distance of 500 km, the transmission voltage should be in the range
  1.    150 to 220 kV
  2.    100 to 120 kV
  3.    60 to 100 kV
  4.    20 to 50 kV
Answer: Option A
Question 9. The underground system cannot be operated above
  1.    440 V
  2.    11 V
  3.    33 V
  4.    66 V
Answer: Option D
Question 10. Which of the following D.C. distribution system is the simplest and lowest in first cost?
  1.    Radial system
  2.    Ring system
  3.    Interconnected system
  4.    None of the above
Answer: Option A
Question 11. Owing to skin effect
  1.    Current flows through the half cross-section of the conductor
  2.    Portion of the conductor near the surface carries more current and core of the conductor carries less current
  3.    Portion of the conductor near the surface carries less current and core of the conductor carries more current
  4.    Any of the above
Answer: Option B
Question 12. The spacing between phase conductors of a 220 kV line is approximately equal to
  1.    2 m
  2.    3.5 m
  3.    6 m
  4.    8.5 m
Answer: Option C
Question 13. The skin effect of a conductor will reduce as the
  1.    Resistivity of conductor material increases
  2.    Permeability of conductor material increases
  3.    Diameter increases
  4.    Frequency increases
Answer: Option A
Question 14. Which of the following is the demerit of a 'constant voltage transmission system'?
  1.    Increase of short-circuit current of the system
  2.    Availability of steady voltage at all loads at the line terminals
  3.    Possibility of better protection for the line due to possible use of higher terminal reactants
  4.    Improvement of power factor at times of moderate and heavy loads
Answer: Option A
Question 15. Electromechanical voltage regulators are generally used in
  1.    Reactors
  2.    Generators
  3.    Transformers
  4.    All of the above
Answer: Option B
Question 16. The presence of ozone due to corona is harmful because it
  1.    Reduces power factor
  2.    Corrodes the material
  3.    Gives odour
  4.    Transfer energy to the ground
Answer: Option B
Question 17. The following system is not generally used
  1.    1-phase 3-wire
  2.    1-phase 4-wire
  3.    3-phase 3-wire
  4.    3-phase 4-wire
Answer: Option A
Question 18. A conductor, due to sag between two supports, takes the form of
  1.    Semicircle
  2.    Triangle
  3.    Ellipse
  4.    Catenary
Answer: Option D
Question 19. The cause of damage to the lead sheath of a cable is
  1.    crystallisation of the lead through vibration
  2.    chemical action on the lead when buried in the earth
  3.    mechanical damage
  4.    all of the above
Answer: Option D
Question 20. The operating voltage of super-tension cables is up to
  1.    3.3 kV
  2.    6.6 kV
  3.    11 kV
  4.    33 kV
Answer: Option D

Related Topics

A C Fundamentals Circuits And Circuit TheoryA C Fundamentals Circuits And Circuit Theory McqsAlternating Current And VoltageAlternating Current And Voltage McqsAmplifiers With Negative FeedbackAmplifiers With Negative Feedback McqsAnalog ElectronicsAnalog Electronics McqsAutomatic Control SystemsAutomatic Control Systems McqsBranch Loop And Node AnalysesBranch Loop And Node Analyses McqsCapacitorsCircuit Theorems And ConversionsCircuit Theorems In Ac AnalysisCommunication SystemsCurrent ElectricityD C GeneratorsD C MotorsDigital ElectronicsEarthing Or GroundingEconomics Of Power GenerationElectric TractionElectrical CablesElectrical Control SystemsElectrical Engineering MaterialsElectrical InductorsElectrical Machine DesignElectrolysis And Storage Of BatteriesElectromagnetic Field TheoryElectromagnetic InductionElectronic Devices And CircuitsElectronics And InstrumentationElectrostaticsEnergy And PowerFet Field Effect TransistorsHeating And WeldingHybrid ParametersIndustrial DriversIntegrated CircuitsMagnetic CircuitMagnetism And ElectromagnetismMaterials And ComponentsMeasurement And InstrumentationMicroprocessorsMicrowave CommunicationModulation And DemodulationMultistage Transistor AmplifiersNetworks Analysis And SynthesisOhms LawOp AmpOscillatorsParallel CircuitsPassive FiltersPolyphase Induction MotorsPower ElectronicsPower Plant Engineering In EeRadio ReceiversRc CircuitsRectifiers And ConvertersRegulated Dc Power SupplyRl CircuitsRlc Circuits And ResonanceSatellite CommunicationSemiconductor DiodeSemiconductor TheorySeries CircuitsSeries Parallel CircuitsSilicon Controlled RectifiersSingle Phase Induction MotorsSingle Stage Transistor AmplifiersSolid State Switching CircuitsSwitchgear ProtectionsSynchronous MotorsThree Phase Systems In Power ApplicationsTime Response Of Reactive CircuitsTransformersTransistor Audio Power AmplifiersTransistorsTransmission And DistributionVoltage Current And Resistance