Sail E0 Webinar

Mechanics Of Materials

TORSION MCQs

Total Questions : 149 | Page 1 of 15 pages
Question 1. The moment of inertia of a plane area with respect to an axis ____________ to the plane is called a polar moment of inertia.
  1.    Parallel
  2.    Perpendicular
  3.    Equal
  4.    Opposite
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Perpendicular
Answer: (b).Perpendicular
Question 2. What is the polar modulus for solid shaft?
  1.    π/16 D²
  2.    π/12 D³
  3.    π/ 16 D³
  4.    π/16 D
 Discuss Question
Answer: Option C. -> π/ 16 D³
Answer: (c).π/ 16 D³
Question 3. What are the units of Polar modulus?
  1.    mm³
  2.    mm²
  3.    mm
  4.    mm⁴
 Discuss Question
Answer: Option A. -> mm³
Answer: (a).mm³
Question 4. A hollow shaft outside diameter 120 mm and thickness 20 mm. Find polar moment of inertia.
  1.    16.36 × 10⁶ mm⁴
  2.    18.45 × 10⁶ mm⁴
  3.    21.3 × 10⁶ mm⁴
  4.    22.5 × 10⁶ mm⁴
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 16.36 × 10⁶ mm⁴
Answer: (a).16.36 × 10⁶ mm⁴
Question 5. Calculate the polar moment of inertia for a solid circular shaft of 30 mm diameter.
  1.    76m⁴
  2.    79.5m⁴
  3.    81m⁴
  4.    84m⁴
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 79.5m⁴
Answer: (b).79.5m⁴
Question 6. A circular shaft of diameter 30 mm is tested under torsion the gauge length of test specimen is 300 mm. A torque of 2kNm produces an angle twist of 1°. Calculate CJ.
  1.    0.432 × 10⁶ N/mm²
  2.    0.324 × 10⁶ N/mm²
  3.    0.46 × 10⁶ N/mm²
  4.    0.532 × 10⁶ N/mm²
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 0.432 × 10⁶ N/mm²
Answer: (a).0.432 × 10⁶ N/mm²
Question 7. ________ should be taken below the deepest scour level.
  1.    Foundation
  2.    Sub structure
  3.    Structure
  4.    Parapet
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Foundation
Answer: (a).Foundation
Question 8. When the gross length is more than 6 metres between the face of abutment it is called as ________
  1.    Cause way
  2.    Bridge
  3.    Culvert
  4.    Cassion
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Bridge
Answer: (b).Bridge
Question 9. __________ has perfect control on river flow.
  1.    Barrage
  2.    Weir
  3.    Marginal bunds
  4.    Guide banks
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Barrage
Answer: (a).Barrage
Question 10. The minimum straight approach provided on either side of bridge is ___________
  1.    12 m
  2.    15 m
  3.    20 m
  4.    22 m
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 15 m
Answer: (b).15 m

Latest Videos

Latest Test Papers