Square Root And Cube Root Questions MCQs


square root and cube root Questions

Total Questions : 123

Page 1 of 7 pages
Question 1. The cube root of .000216 is:
  1.    .6
  2.    .06
  3.    77
  4.    87
Answer: Option B
Question 2. What should come in place of both x in the equation $$\frac{x}{{\sqrt {128} }} = \frac{{\sqrt {162} }}{x}$$
  1.    12
  2.    14
  3.    144
  4.    196
Answer: Option A
Question 3. The least perfect square, which is divisible by each of 21, 36 and 66 is:
  1.    213444
  2.    214344
  3.    214434
  4.    231444
Answer: Option A
Question 4. If $$3\sqrt 5 + \sqrt {125} $$   = 17.88, then what will be the value of $$\sqrt {80} + 6\sqrt 5 \,\,?$$
  1.    13.41
  2.    20.46
  3.    21.66
  4.    22.35
Answer: Option D
Question 5. $$\sqrt {1.5625} = ?$$
  1.    1.05
  2.    1.25
  3.    1.45
  4.    1.55
Answer: Option B
Question 6. If a = 0.1039, then the value of $$\sqrt {4{a^2} - 4a + 1} + 3a$$     is:
  1.    0.1039
  2.    0.2078
  3.    1.1039
  4.    2.1039
Answer: Option C
Question 7. If $$x = \frac{{\sqrt 3 + 1}}{{\sqrt 3 - 1}}$$   and $$y = \frac{{\sqrt 3 - 1}}{{\sqrt 3 + 1}},$$   then the value of $$\left( {{x^2} + {y^2}} \right)$$   is?
  1.    10
  2.    13
  3.    14
  4.    15
Answer: Option C
Question 8. A group of students decided to collect as many paise from each member of group as is the number of members. If the total collection amounts to Rs. 59.29, the number of the member is the group is:
  1.    57
  2.    67
  3.    77
  4.    87
Answer: Option C
Question 9. If $$\sqrt 5 = 2.236, $$   then the value of $$\frac{{\sqrt 5 }}{2}$$ $$ - $$ $$\frac{{10}}{{\sqrt 5 }}$$ $$ + $$ $$\sqrt {125} $$   is equal to :
  1.    5.59
  2.    7.826
  3.    8.944
  4.    10.062
Answer: Option B
Question 10. The square root of $$\left( {7 + 3\sqrt 5 } \right)$$  $$\left( {7 - 3\sqrt 5 } \right)$$   is
  1.    $$\sqrt 5 $$
  2.    2
  3.    4
  4.    $$3\sqrt 5 $$
Answer: Option B
Question 11. $$\left( {\frac{{\sqrt {625} }}{{11}} \times \frac{{14}}{{\sqrt {25} }} \times \frac{{11}}{{\sqrt {196} }}} \right){\kern 1pt} $$     is equal to :
  1.    5
  2.    6
  3.    8
  4.    11
Answer: Option A
Question 12. $$\sqrt {0.0169 \times ?} = 1.3$$
  1.    10
  2.    100
  3.    1000
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 13. $${\left( {\sqrt 3 - \frac{1}{{\sqrt 3 }}} \right)^2}\,{\text{simplifies}}\,{\text{to:}}$$
  1.    $$\frac{3}{4}$$
  2.    $$\frac{4}{{\sqrt 3 }}$$
  3.    $$\frac{4}{3}$$
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 14. How many two-digit numbers satisfy this property. : The last digit (unit's digit) of the square of the two-digit number is 8 ?
  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    None of these
Answer: Option D
Question 15. The square root of 64009 is:
  1.    253
  2.    347
  3.    363
  4.    803
Answer: Option A
Question 16. The square root of 41209 is equal to = ?
  1.    103
  2.    203
  3.    303
  4.    403
Answer: Option B
Question 17. The number of digits in the square root of 625685746009 is = ?
  1.    4
  2.    5
  3.    6
  4.    7
Answer: Option C
Question 18. The square root of 123454321 is = ?
  1.    111111
  2.    12341
  3.    11111
  4.    11211
Answer: Option C
Question 19. $$\sqrt {\sqrt {17956} + \sqrt {24025} } = ?$$
  1.    19
  2.    155
  3.    256
  4.    289
  5.    None of these
Answer: Option E
Question 20. One-fourth of the sum of prime numbers, greater than 4 but less than 16, is the square of = ?
  1.    3
  2.    4
  3.    5
  4.    7
Answer: Option A