Sail E0 Webinar

Microbiology

MICROBIOLOGY BASICS MCQs

Total Questions : 77 | Page 1 of 8 pages
Question 1. In an ecological community, change in one member
  1.    affects other population of the community
  2.    does not affect other populations
  3.    affects other ecosystems
  4.    affects other communities
 Discuss Question
Answer: Option A. -> affects other population of the community
Answer: (a).affects other population of the community
Question 2. Group of organisms of the same species living undefined are/is called
  1.    population
  2.    community
  3.    kingdom
  4.    phylum
 Discuss Question
Answer: Option A. -> population
Answer: (a).population
Question 3. In ecosystem , primary consumers are
  1.    plants
  2.    herbivores
  3.    carnivores
  4.    cat family
 Discuss Question
Answer: Option B. -> herbivores
Answer: (b).herbivores
Question 4. Simplest form of nutrients are
  1.    organic compounds
  2.    inorganic nutrients
  3.    organic nutrients
  4.    organic macromolecules
 Discuss Question
Answer: Option B. -> inorganic nutrients
Answer: (b).inorganic nutrients
Question 5. In ecology ,ecological niche refers to
  1.    how an organism fits in the environment only
  2.    how an organism depends on various organisms only
  3.    how an organism adapts a new environment.
  4.    how an organism fits in the environment and depends on various organisms
 Discuss Question
Answer: Option D. -> how an organism fits in the environment and depends on various organisms
Answer: (d).how an organism fits in the environment and depends on various organisms
Question 6. Ecological niche defines the
  1.    function of an organism in its habitat
  2.    diet of an organism
  3.    the food chain
  4.    population of an organism
 Discuss Question
Answer: Option A. -> function of an organism in its habitat
Answer: (a).function of an organism in its habitat
Question 7. All the energy that enters the biotic part of the ecosystem is lost as
  1.    light energy
  2.    kinetic energy
  3.    heat energy
  4.    chemical energy
 Discuss Question
Answer: Option C. -> heat energy
Answer: (c).heat energy
Question 8. An impellar is an
  1.    Aeration device
  2.    Aquatic device
  3.    Stirring device
  4.    Cooling device
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Stirring device
Answer: (c).Stirring device
Question 9. Mycoprotein is made from
  1.    Algae
  2.    Bacteria
  3.    Fusarium
  4.    Virus
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Fusarium
Answer: (c).Fusarium
Question 10. Production of food such as bread, cheese and youghurt is possible through
  1.    Biotechnology
  2.    Cell biology
  3.    Marphology
  4.    Genetic engineering
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Biotechnology
Answer: (a).Biotechnology

Latest Videos

Latest Test Papers