Materials And Construction Questions MCQs


materials and construction Questions

Total Questions : 503

Page 1 of 26 pages
Question 1. Ceramic materials are
  1.    Organic in nature
  2.    Stronger in compression than in tension
  3.    Always amorphous in nature
  4.    Always bad heat conductors
Answer: Option B
Question 2. Cermets are used for making
  1.    Cutting tools
  2.    Abrasives
  3.    Both A & B
  4.    Neither A nor B
Answer: Option C
Question 3. Interchain forces are the weakest in case of
  1.    Plastics
  2.    Fibres
  3.    Elastomers
  4.    Both rubber & elastomers
Answer: Option D
Question 4. Acetylene gas holder is made of
  1.    Copper
  2.    Cast iron
  3.    Steel
  4.    Monel metal
Answer: Option C
Question 5. Low carbon steels are those in which carbon percentage is around
  1.    0.1 to 0.35
  2.    0.4 to 0.7
  3.    0.8 to 1.5
  4.    1.5 to 2
Answer: Option A
Question 6. Chilled iron castings are
  1.    Easily machinable
  2.    Soft on surface
  3.    Highly wear resistant
  4.    None of these
Answer: Option C
Question 7. Refined acetic acid storage vessel are made of
  1.    Copper
  2.    Aluminium
  3.    High carbon steel
  4.    Nickel
Answer: Option B
Question 8. Nickel is a __________ material.
  1.    Ferromagnetic
  2.    Diamagnetic
  3.    Paramagnetic
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 9. Alinco, which is a aluminium-cobalt-nickel steel, is used for making
  1.    Surgical instruments
  2.    Powerful magnets
  3.    Chemical equipments
  4.    Boiler tubes
Answer: Option B
Question 10. Biological shield in a nuclear power reactor is made of
  1.    Concrete
  2.    Steel
  3.    Cadmium
  4.    Zircalloy
Answer: Option A
Question 11. The fermentor used for the production of ethyl alcohol from molasses is made of
  1.    Wood
  2.    Concrete
  3.    Copper bearing steel
  4.    Procelain
Answer: Option C
Question 12. The heat treatment process to which castings and the steel balls produced by cold heading are subjected is
  1.    Tempering
  2.    Normalising
  3.    Annealing
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 13. The behaviour of visco-elastic material is time dependent. This behaviour is commo in __________ materials.
  1.    Non-crystalline solid
  2.    Crystalline
  3.    Rubberry
  4.    Non-crystalline organic polymeric
Answer: Option D
Question 14. Cast iron compared to steel is better in
  1.    Ductility
  2.    Fluidity & castability
  3.    Strength
  4.    Malleability
Answer: Option B
Question 15. H₂SO₄ (< 50% concentration) is corrosive to
  1.    Aluminium, mild steel, stainless steel, concrete & tin
  2.    Copper, cast iron & high silicon iron (14% Si)
  3.    Rubber (butyl and hard), silicone rubber & teflon
  4.    Glass, graphite, porcelain & stoneware
Answer: Option A
Question 16. Constantan is an alloy of
  1.    Cu (55%) & Sn (45%)
  2.    Cu (55%) & Ni (45%)
  3.    Pt (95%) & Rh (10%)
  4.    Fe (80%) & Ni (20%)
Answer: Option B
Question 17. Constituents of stellite are
  1.    Zinc, copper and nickel
  2.    Cobalt, chromium and tungsten
  3.    Zinc, aluminium and nickel
  4.    Nickel, cobalt and vanadium
Answer: Option B
Question 18. Polythene (low or high density) containers are not corroded by
  1.    Sulphuric acid (10%) at room temperature
  2.    Nitric acid (95%) at room temperature
  3.    Sulphur trioxide at 60°C
  4.    Any of these
Answer: Option A
Question 19. An alloy of iron containing 4% carbon is called
  1.    High carbon steel
  2.    Wrought iron
  3.    Mild steel
  4.    None of these
Answer: Option D
Question 20. German silver used for decorative purposes contains maximum percentage of
  1.    Silver
  2.    Copper
  3.    Zinc
  4.    Nickel
Answer: Option B