Sail E0 Webinar

Analytical Instrumentation

MASS SPECTROMETER MCQs

Total Questions : 133 | Page 1 of 14 pages
Question 1. Which of the following detectors are well suited for spark source instruments?
  1.    Faraday cup collector
  2.    Photographic plates
  3.    Micro-channel plate
  4.    Electron multiplier transducer
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Photographic plates
Answer: (b).Photographic plates
Question 2. Photographic plates have greater sensitivity and resolution than electron multipliers.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 3. Which of the following detectors consist of an array of glass capillaries?
  1.    Faraday cup collector
  2.    Photographic plates
  3.    Micro-channel plate
  4.    Electron multiplier transducer
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Micro-channel plate
Answer: (c).Micro-channel plate
Question 4. ICP’s principle is similar to which of the following?
  1.    Flame emission spectroscopy
  2.    Fourier transforms spectroscopy
  3.    Atomic emission spectroscopy
  4.    Absorption spectroscopy
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Atomic emission spectroscopy
Answer: (c).Atomic emission spectroscopy
Question 5. Which of the following detectors can be used for ions with short life time?
  1.    Faraday cup collector
  2.    Photographic plates
  3.    Micro-channel plate
  4.    Electron multiplier transducer
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Photographic plates
Answer: (b).Photographic plates
Question 6. ICP is used to analyse samples in which of the following states?
  1.    Solids
  2.    Liquids
  3.    Gases
  4.    Solids and liquids
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Solids and liquids
Answer: (d).Solids and liquids
Question 7. Solid samples are introduced into the ICP spectrometer using which of the following?
  1.    Nebulizer
  2.    Curvette having glass windows
  3.    Probe
  4.    Laser ablation system
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Laser ablation system
Answer: (d).Laser ablation system
Question 8. Atomisation or ionisation occurs at which of the following conditions?
  1.    Vacuum pressure
  2.    Atmospheric pressure
  3.    Low pressure
  4.    High pressure
 Discuss Question
Answer: Option D. -> High pressure
Answer: (d).High pressure
Question 9. Liquid samples are introduced into the ICP spectrometer using which of the following?
  1.    Nebulizer
  2.    Curvette having glass windows
  3.    Probe
  4.    Laser ablation system
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Nebulizer
Answer: (a).Nebulizer
Question 10. Ions flow is pumped into the vacuum system using which of the following?
  1.    Orifice
  2.    Nozzle
  3.    Venturi meter
  4.    Dall tube
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Orifice
Answer: (a).Orifice

Latest Videos

Latest Test Papers