Sail E0 Webinar

Microbiology

INDUSTRIALLY USEFUL MICROBIAL PROCESSES MCQs

Total Questions : 116 | Page 1 of 12 pages
Question 1. Cycloserine may be isolated from the cultures of
  1.    S. lavendulae
  2.    S. garyphalus
  3.    All of these
  4.    S. orchidaceus
 Discuss Question
Answer: Option C. -> All of these
Question 2. The Candida species require fermentation equipment lined with plastic because they are extremely sensitive to
  1.    traces of nickel
  2.    traces of cobalt
  3.    none of these
  4.    traces of iron
 Discuss Question
Answer: Option D. -> traces of iron
Question 3. It is mandatory that cultures and fermentation residues be sterilized before discard in case of Eremothecium ashbyii and Ashbya gossypii because they are
  1.    human pathogens
  2.    none of these
  3.    plant pathogens
  4.    plant mutants
 Discuss Question
Answer: Option C. -> plant pathogens
Question 4. Which of the following was the first amino acid to be produced commercially?
  1.    L-methionine
  2.    L-lysine
  3.    L-glutamic acid
  4.    L-cystine
 Discuss Question
Answer: Option B. -> L-lysine
Question 5. The first penicillin isolated by Alexander Fleming, penicillin F is also called
  1.    n-heptyl penicillin
  2.    benzyl penicillin
  3.    phenoxymethyl penicillin
  4.    2-Pentenyl Penicillin
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 2-Pentenyl Penicillin
Question 6. Which of the following when used in proper concentration stimulates the Ascomycetes fermentation of vitamin B12 and can be used to counteract toxicity of iron in Candida species?
  1.    Ni
  2.    Zn
  3.    Co
  4.    Ca
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Co
Question 7. Pectinase, an enzyme used for increasing yield and for clarifying juice is obtained by
  1.    A. oryzae
  2.    A.flavus
  3.    all of these
  4.    A. niger
 Discuss Question
Answer: Option C. -> all of these
Question 8. The 95% ethanol is equivalent to
  1.    190 proof
  2.    110 proof
  3.    120 proof
  4.    170 proof
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 190 proof
Question 9. Which of the following substance is employed to neutralize the lactic acid as it is produced (because lactic acid bacteria do not tolerate high concentrations of acid?
  1.    MgSO4
  2.    Na2SO4
  3.    CaCO3
  4.    (NH4)2 HPO4
 Discuss Question
Answer: Option C. -> CaCO3
Question 10. Which species from the followings is resistant to methyl tryptophan?
  1.    E. coli
  2.    Candida utilis
  3.    B. subtilis
  4.    Hansenula anomala
 Discuss Question
Answer: Option C. -> B. subtilis

Latest Videos

Latest Test Papers