Sail E0 Webinar

Analytical Instrumentation

INDUSTRIAL GAS ANALYSERS MCQs

Total Questions : 100 | Page 1 of 10 pages
Question 1. Which among the following gases have diamagnetic property (ability to be repelled by magnetic fields)?
  1.    Oxygen
  2.    Nitrogen
  3.    Nitrogen dioxide
  4.    Nitric oxide
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Nitrogen
Answer: (b).Nitrogen
Question 2. The force produced during the operation of Paramagnetic oxygen analyzer is proportional to which of the following?
  1.    Magnetic susceptibility of sphere
  2.    Magnetic susceptibility of surrounding gas
  3.    Difference between magnetic susceptibility of sphere and magnetic field strength
  4.    Difference between magnetic susceptibility of sphere and that of surrounding gas
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Difference between magnetic susceptibility of sphere and that of surrounding gas
Answer: (d).Difference between magnetic susceptibility of sphere and that of surrounding gas
Question 3. Which of the following gases have paramagnetic property (ability to get attracted to a magnetic field)?
  1.    Nitric oxide
  2.    Hydrogen
  3.    Helium
  4.    Nitrogen
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Nitric oxide
Answer: (a).Nitric oxide
Question 4. In Paramagnetic oxygen analyzer, the expression for magnitude of force produced can be expressed as, F = C (K-K₀), where K= magnetic susceptibility of surrounding gas and K₀= magnetic susceptibility of sphere. C denotes which of the following?
  1.    Magnetic field strength
  2.    Magnetic gradient
  3.    Function of magnetic field strength and gradient
  4.    Magnetic flux
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Function of magnetic field strength and gradient
Answer: (c).Function of magnetic field strength and gradient
Question 5. In Paramagnetic oxygen analyzer, the electrostatic force that is exerted should have which of the following features?
  1.    It should be greater than the magnetic field and must be in the same direction
  2.    It should be equal to the magnetic field and must be in the same direction
  3.    It should be greater than the magnetic field and must be in the opposite direction
  4.    It should be equal to the magnetic field and must be in the opposite direction
 Discuss Question
Answer: Option D. -> It should be equal to the magnetic field and must be in the opposite direction
Answer: (d).It should be equal to the magnetic field and must be in the opposite direction
Question 6. Which of the following is not an advantage of electrochemical cells used for analysis of H₂S?
  1.    Portable battery operated instrument
  2.    Pocket sized instrument
  3.    No pumps are needed
  4.    No interference from background gases
 Discuss Question
Answer: Option D. -> No interference from background gases
Answer: (d).No interference from background gases
Question 7. Which is the compound that forms the stain in Lead Acetate Tape Staining method used for the analysis of Hydrogen Sulphide and what is the colour of the stain?
  1.    Lead Sulphide, red colour
  2.    Lead Sulphide, brown colour
  3.    Hydrogen acetate, white colour
  4.    Hydrogen acetate, green colour
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Lead Sulphide, brown colour
Answer: (b).Lead Sulphide, brown colour
Question 8. Which of the following methods is not used for detection of hydrogen sulphide?
  1.    Lead acetate tape staining method
  2.    Solid state sensor
  3.    Chemiluminescence method
  4.    Electrochemical cells
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Chemiluminescence method
Answer: (c).Chemiluminescence method
Question 9. Which of the following is not an advantage of solid state sensor used for analysis of H₂S?
  1.    No sampling system
  2.    It can be used in conditions involving vibration
  3.    It can be used in corrosive atmosphere
  4.    No interference from background gases
 Discuss Question
Answer: Option D. -> No interference from background gases
Answer: (d).No interference from background gases
Question 10. Which of the following methods are mainly used in combustible gas detection equipment?
  1.    Lead acetate tape staining method
  2.    Solid state sensor
  3.    Gold film sensor
  4.    Electrochemical cells
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Solid state sensor
Answer: (b).Solid state sensor

Latest Videos

Latest Test Papers