Hydraulics And Fluid Mechanics In Me Mcqs Questions MCQs


hydraulics and fluid mechanics in me mcqs Questions

Total Questions : 2736

Page 1 of 137 pages
Question 1. In a francis turbine runner, the numbers of blades are generally between
  1.     2 to 4
  2.     4 to 8
  3.     8 to 16
  4.     16 to 24
Answer: Option D
Question 2. Mechanical efficiency of a centrifugal pump is the ratio of
  1.     Energy available at the impeller to the energy supplied to the pump by the prime mover
  2.     Actual work-done by the pump to the energy supplied to the pump by the prime mover
  3.     Energy supplied to the pump to the energy available at the impeller
  4.     Manometric head to the energy supplied by the impeller per kN of water
Answer: Option A
Question 3. The hydraulic gradient line lies over the centre line of the pipe by an amount equal to the
  1.     Pressure head
  2.     Velocity head
  3.     Pressure head + velocity head
  4.     Pressure head - velocity head
Answer: Option A
Question 4. Which of the following instrument can be used for measuring speed of a submarine moving in deep sea?
  1.     Venturimeter
  2.     Orifice plate
  3.     Hot wire anemometer
  4.     Pitot tube
Answer: Option D
Question 5. For very great pressures, viscosity of moss gases and liquids
  1.     Remain same
  2.     Increases
  3.     Decreases
  4.     Shows erratic behavior
Answer: Option D
Question 6. A thick liquid like syrup has a __________ viscosity than a light liquid like water.
  1.     Lesser
  2.     Greater
  3.     Same
  4.     None of these
Answer: Option B
Question 7. The tangential velocity of the water element having a free vortex is
  1.     Directly proportional to its distance from the centre
  2.     Inversely proportional to its distance from the centre
  3.     Directly proportional to its (distance)2 from the centre
  4.     Inversely proportional to its (distance)2 from the centre
Answer: Option B
Question 8. The maximum efficiency of jet propulsion of a ship with inlet orifices at right angles to the direction of motion of ship, is
  1.     40%
  2.     50%
  3.     60%
  4.     80%
Answer: Option B
Question 9. Practical fluids
  1.     Are viscous
  2.     Possess surface tension
  3.     Are compressible
  4.     Possess all the above properties
Answer: Option D
Question 10. Multistage centrifugal pumps are used to obtain
  1.     High discharge
  2.     High head
  3.     Pumping of viscous fluids
  4.     High head and high discharge
Answer: Option B
Question 11. The fourneyron turbine is _________ reaction turbine.
  1.     An axial flow
  2.     An inward flow
  3.     An outward flow
  4.     A mixed flow
Answer: Option C
Question 12. The pressure at a point 4 m below the free surface of water is
  1.     19.24 kPa
  2.     29.24 kPa
  3.     39.24 kPa
  4.     49.24 kPa
Answer: Option C
Question 13. The ratio of the inertia force to the viscous force is called
  1.     Reynold's number
  2.     Froude's number
  3.     Weber's number
  4.     Euler's number
Answer: Option A
Question 14. Saving of work done and power by fitting an air vessel to single acting reciprocating pump is of the order of
  1.     39.2%
  2.     49.2%
  3.     68.8%
  4.     84.8%
Answer: Option D
Question 15. The hydraulic mean depth or the hydraulic radius is the ratio of
  1.     Area of flow and wetted perimeter
  2.     Wetted perimeter and diameter of pipe
  3.     Velocity of flow and area of flow
  4.     None of these
Answer: Option A
Question 16. Which of the following turbine is preferred for 0 to 25 m head of water?
  1.     Pelton wheel
  2.     Kaplan turbine
  3.     Francis turbine
  4.     None of these
Answer: Option B
Question 17. The force present in a moving liquid is
  1.     Inertia force
  2.     Viscous force
  3.     Gravity force
  4.     All of these
Answer: Option D
Question 18. The rise or depression of liquid in a tube due to surface tension will increase in size of tube will
  1.     Increase
  2.     Remain unaffected
  3.     May increase or decrease depending on the characteristics of liquid
  4.     Decrease
Answer: Option D
Question 19. When the mach number is between __________ the flow is called super-sonic flow.
  1.     1 and 2.5
  2.     2.5 and 4
  3.     4 and 6
  4.     1 and 6
Answer: Option D
Question 20. An open tank containing liquid is moving with an acceleration on an inclined plane. the inclination of the free surface of the liquid will be __________ to the acceleration of the tank.
  1.     Equal to
  2.     Directly proportional
  3.     Inversely proportional
  4.     None of these
Answer: Option B