Sail E0 Webinar

Enzyme Technology

CLINICAL ENZYMOLOGY MCQs

Total Questions : 42 | Page 1 of 5 pages
Question 1. Enzymes that do not perform physiological functions are called as _________
  1.    biosensor
  2.    isoenzymes
  3.    non-functional enzymes
  4.    functional enzymes
 Discuss Question
Answer: Option C. -> non-functional enzymes
Answer: (c).non-functional enzymes
Question 2. Enzymes that perform physiological function are termed as _______
  1.    allosteric enzymes
  2.    isoenzymes
  3.    non-functional enzymes
  4.    functional enzymes
 Discuss Question
Answer: Option D. -> functional enzymes
Answer: (d).functional enzymes
Question 3. Amylase is found in ________ at higher concentration.
  1.    pancreatic juice
  2.    milk
  3.    tears
  4.    urine
 Discuss Question
Answer: Option A. -> pancreatic juice
Answer: (a).pancreatic juice
Question 4. Which of the following enzyme hydrolyzes α-1,4 linkages in starch and glycogen to yield maltase?
  1.    Transaminase
  2.    Proteinases
  3.    α-amylase
  4.    Chymotrypsin
 Discuss Question
Answer: Option C. -> α-amylase
Answer: (c).α-amylase
Question 5. Which of the following clinical condition does not show increase of amylase concentration?
  1.    Diabetic ketoacidosis
  2.    Cardiac arrest
  3.    Salivary gland disorders
  4.    Ruptured ectopic pregnancy
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Cardiac arrest
Answer: (b).Cardiac arrest
Question 6. Which of the following is not a clinical condition associated with amylase?
  1.    Acute oliguric renal failure
  2.    Acute pancreatitis
  3.    Myocardial infarction
  4.    Duodenal ulcer
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Myocardial infarction
Answer: (c).Myocardial infarction
Question 7. Alanine transaminase is present in _________
  1.    pancreatic juice
  2.    liver
  3.    saliva juice
  4.    colostrum
 Discuss Question
Answer: Option B. -> liver
Answer: (b).liver
Question 8. Which of the following is a transaminase?
  1.    α-amylase
  2.    Chymotrypsin
  3.    Proteinases
  4.    Alanine transaminase
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Alanine transaminase
Answer: (d).Alanine transaminase
Question 9. Which of the following do not have high concentration of aspartate transaminase?
  1.    Heart
  2.    Liver
  3.    Saliva juice
  4.    Kidney
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Saliva juice
Answer: (c).Saliva juice
Question 10. Which of the following is not a clinical condition associated with amylase?
  1.    Liver disease
  2.    Sphincter of oddi
  3.    Macroamylsemia
  4.    Pneumonia
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Liver disease
Answer: (a).Liver disease

Latest Videos

Latest Test Papers