Chemical Process Questions MCQs


chemical process Questions

Total Questions : 606

Page 1 of 31 pages
Question 1. Sizing material is incorporated in paper to
  1.    Impart resistance to penetration by liquids
  2.    Increase its thickness
  3.    Increase its flexibility & opacity
  4.    Increase its brightness
Answer: Option A
Question 2. Chemical name of Grignard reagent is
  1.    Sodium thiosulphate
  2.    Ethyl magnesium chloride
  3.    Sodium sulphite
  4.    Sodium bicarbonate
Answer: Option B
Question 3. In industrial nomenclature, alcohol means
  1.    Butyl alcohol
  2.    Propyl alcohol
  3.    Ethanol
  4.    Methyl alcohol
Answer: Option C
Question 4. Addition of calcium oxide to water produces
  1.    Exothermic heat
  2.    Hissing sound
  3.    Slaked lime
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 5. Alcohol is produced by the
  1.    Oxidation of an aldehyde
  2.    Hydrolysis of an ether
  3.    Esterification of a fat
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 6. All enzymes are made of
  1.    Fats
  2.    Carbohydrates
  3.    Proteins
  4.    Amino acids
Answer: Option C
Question 7. Reaction of an alcohol with organic acid is called the __________ reaction.
  1.    Saponification
  2.    Esterification
  3.    Neutralisation
  4.    Acidification
Answer: Option B
Question 8. Impurities present in brine is normally removed by treatment with
  1.    NH₃ and CO₂
  2.    Lime and soda ash
  3.    Lime, ammonia and carbon
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 9. Which of the following is an organo-metal-lic compound?
  1.    Isopropyl alcohol
  2.    Tetra-ethyl lead
  3.    Zeolite
  4.    Cumene
Answer: Option B
Question 10. Analgesic drugs are
  1.    Pain relievers
  2.    Antibiotics
  3.    Used in the treatment of T.B.
  4.    Used in the treatment of typhiod
Answer: Option A
Question 11. Oxidation of ortho-xylene in presence of __________ catalyst is done to produce phthalic anhydride on commercial scale.
  1.    Nickel
  2.    Vanadium
  3.    Alumina
  4.    Iron
Answer: Option B
Question 12. Which of the following is used as a coagulant in treating turbid water?
  1.    Chlorine
  2.    Ferric sulphate
  3.    Calcium sulphate
  4.    Activated carbon
Answer: Option B
Question 13. Antibiotic
  1.    Inhibits/destroys the growth of microorganisms
  2.    Is used as a pain reliever
  3.    Is an antimalarial
  4.    Is an anaesthetic
Answer: Option A
Question 14. Digestion of wood-base materials (for manufacture of pulp) is done to
  1.    Remove lignin
  2.    Produce long fibres
  3.    Prevent deterioration on storage
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 15. __________ paper is used in the manufacture of newsprint paper.
  1.    Groundwood
  2.    Board
  3.    Tissue
  4.    Wrapping
Answer: Option A
Question 16. Raw materials for 'Solvay Process' for manufacture of the soda ash are
  1.    Salt, limestone and coke or gas
  2.    Ammonia, salt and limestone
  3.    Ammonia limestone and coke
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 17. Penicillin is separated from fermented broth by
  1.    Extraction with amyl or butyl acetate
  2.    Ternery azeotropic distillation
  3.    Evaporation in calendria
  4.    Extractive distillation
Answer: Option A
Question 18. Nitroglycerene absorbed in wood flour, sodium nitrate or ammonium nitrate is commercially used as a controlled explosive called dynamite. The raw material used for its manufacture are glycerene, nitric acid and
  1.    Sulphuric acid
  2.    Phosphoric acid
  3.    Hydrochloric acid
  4.    Hydroflouric acid
Answer: Option A
Question 19. Calcareous & argillaceous materials are used in the manufacture of
  1.    Lead
  2.    Cement
  3.    Carbon disulphide
  4.    None of these
Answer: Option B
Question 20. Chemical name of aspirin (an analgesic drug) is
  1.    Acetylsalicylic acid
  2.    Nictonic acid
  3.    Calcium acetate
  4.    Methyl salicylate
Answer: Option A