Sail E0 Webinar

Reasoning Aptitude

CLOCKS & CALENDARS MCQs

Total Questions : 140 | Page 1 of 14 pages
Question 1. When the minute hand covers a distance of 1 hr 30 min, then what is theangular distance covered by it ?
  1.    $$310^{\tiny 0}$$
  2.    $$192^{\tiny 0}$$
  3.    $$480^{\tiny 0}$$
  4.    $$540^{\tiny 0}$$
 Discuss Question
Answer: Option D. -> $$540^{\tiny 0}$$


Question 2. What is the angle traced by minute hand in 20 min ?
  1.    $$45^{\tiny 0}$$
  2.    $$60^{\tiny 0}$$
  3.    $$90^{\tiny 0}$$
  4.    $$120^{\tiny 0}$$
 Discuss Question
Answer: Option D. -> $$120^{\tiny 0}$$


Question 3. How many time the hands of a clock coincide in a day ?
  1.    24
  2.    22
  3.    21
  4.    20
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 22


Question 4. How many times in 24 hr the hands of a clock are straight ?
  1.    48
  2.    44
  3.    24
  4.    22
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 22


Question 5. What will be angle between the two hands of a clock when the clock time is 4 : 20 ?
  1.    $$20^{\tiny 0}$$
  2.    $$30^{\tiny 0}$$
  3.    $$10^{\tiny 0}$$
  4.    $$45^{\tiny 0}$$
 Discuss Question
Answer: Option C. -> $$10^{\tiny 0}$$


Question 6. What day of the week was on I$$^{\tiny st}$$ Jan 2001 ?
  1.    Wednesday
  2.    Tuesday
  3.    Monday
  4.    Sunday
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Monday


Question 7. What was the day of the week on 30 th June 1980 ?
  1.    Friday
  2.    Wednesday
  3.    Monday
  4.    Saturday
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Monday


Question 8. Which of the given years will have same calendar as that of the year 2003
  1.    2013
  2.    2014
  3.    2015
  4.    2016
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 2014


Question 9. First day of a leap year is Wednesday, then what day of the week was iton 31$$^{\tiny st}$$ Dec. in that year ?
  1.    Thursday
  2.    Saturday
  3.    Monday
  4.    Friday
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Thursday


Question 10. If 27 March, 1995 was Monday, then what day of the week was 1 Nov,1994 ?
  1.    Sunday
  2.    Monday
  3.    Tuesday
  4.    Wednesday
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Tuesday


Latest Videos

Latest Test Papers