Bankers Discount Questions MCQs


bankers discount Questions

Total Questions : 50

Page 1 of 3 pages
Question 1. The banker's discount on a bill due 4 months hence at 15% is Rs. 420. The true discount is:
  1.    Rs. 400
  2.    Rs. 360
  3.    Rs. 480
  4.    Rs. 320
Answer: Option A
Question 2. The banker's gain of a certain sum due 2 years hence at 10% per annum is Rs. 24. The present worth is:
  1.    Rs. 480
  2.    Rs. 520
  3.    Rs. 600
  4.    Rs. 960
Answer: Option C
Question 3. The banker's discount on Rs. 1600 at 15% per annum is the same as true discount on Rs. 1680 for the same time and at the same rate. The time is:
  1.    3 months
  2.    4 months
  3.    6 months
  4.    8 months
Answer: Option B
Question 4. The banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs. 270. The banker's discount is:
  1.    Rs. 960
  2.    Rs. 840
  3.    Rs. 1020
  4.    Rs. 760
Answer: Option C
Question 5. The banker's discount on a sum of money for $$1\frac{1}{2}$$ years is Rs. 558 and the true discount on the same sum for 2 years is Rs. 600. The rate percent is:
  1.    10%
  2.    13%
  3.    12%
  4.    15%
Answer: Option C
Question 6. The banker's discount of a certain sum of money is Rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is Rs. 60. The sum due is:
  1.    Rs. 360
  2.    Rs. 432
  3.    Rs. 540
  4.    Rs. 1080
Answer: Option A
Question 7. The certain worth of a certain sum due sometime hence is Rs. 1600 and the true discount is Rs. 160. The banker's gain is:
  1.    Rs. 20
  2.    Rs. 24
  3.    Rs. 16
  4.    Rs. 12
Answer: Option C
Question 8. The present worth of a certain bill due sometime hence is Rs. 800 and the true discount is Rs. 36. The banker's discount is:
  1.    Rs. 37
  2.    Rs. 37.62
  3.    Rs. 34.38
  4.    Rs. 38.98
Answer: Option B
Question 9. The banker's gain on a bill due 1 year hence at 12% per annum is Rs. 6. The true discount is:
  1.    Rs. 72
  2.    Rs. 36
  3.    Rs. 54
  4.    Rs. 50
Answer: Option D
Question 10. The banker's gain on a certain sum due $$1\frac{1}{2}$$ years hence is $$\frac{3}{{25}}$$ of the banker's discount. The rate percent is:
  1.    $$5\frac{1}{5}$$ %
  2.    $$9\frac{1}{{9}}$$ %
  3.    $$8\frac{1}{8}$$ %
  4.    $$6\frac{1}{6}$$ %
Answer: Option B
Question 11. The present worth of a sum due sometime hence is Rs. 576 and the banker's gain is Rs. 16. The true discount is:
  1.    Rs. 36
  2.    Rs. 72
  3.    Rs. 48
  4.    Rs. 96
Answer: Option D
Question 12. The banker's discount on a certain sum due 2 years hence is $$\frac{{11}}{{10}}$$ of the true discount. The rate percent is:
  1.    11%
  2.    10%
  3.    5%
  4.    5.5%
Answer: Option C
Question 13. The true discount on a bill of Rs. 540 is Rs. 90. The banker's discount is:
  1.    Rs. 60
  2.    Rs. 108
  3.    Rs. 110
  4.    Rs. 112
Answer: Option B
Question 14. If the true discount on a certain sum due 6 months hence at 15% is Rs. 120, what is the banker's discount on the same sum for the same time and at the same rate?
  1.    50
  2.    129
  3.    100
  4.    150
Answer: Option B
Question 15. The present worth of a bill due sometime hence is Rs. 1100 and the true discount on the bill is Rs. 110. Find the banker’s discount and the banker’s gain.
  1.    120
  2.    121
  3.    130
  4.    151
Answer: Option B
Question 16. The bankers discount on Rs. 1800 at 12% per annum is equal to the true discount on Rs 1872 for the same time at the same rate. Find the time.
  1.    4 months
  2.    5 months
  3.    6 months
  4.    3 months
Answer: Option A
Question 17. The true discount on a bill of Rs. 2160 is Rs. 360. What is the banker's discount?
  1.    Rs. 432
  2.    Rs. 422
  3.    Rs. 412
  4.    Rs. 442
Answer: Option A
Question 18. The bankers discount and true discount on a sum of money due 8 months hence are Rs.120 & Rs.110 resp. Find the sum.
  1.    1457
  2.    1320
  3.    1140
  4.    1260
Answer: Option B
Question 19. A bill for Rs. 6000 is drawn on July 14 at 5 months. It is discounted on 5th October at 10%. Find the banker's discount, true discount, banker's gain and the money that the holder of the bill receives.
  1.    4390
  2.    6580
  3.    5880
  4.    5350
Answer: Option C
Question 20. The banker's discount on Rs. 1650 due a certain time hence is Rs. 165. Find the true discount and the banker's gain
  1.    15
  2.    20
  3.    18
  4.    13
Answer: Option A