Question:

A trader mixes three varieties of groundnuts costing Rs. 50, Rs. 20 and Rs. 30 per kg in the ratio 2 : 4 : 3 in terms of weight, and sells the mixture at Rs. 33 per kg. What percentage of profit does he make?

Options:
A.8%
B.9%
C.10%
D.11%
E.None of these
Answer: Option C
 -  Suppose he bought 2 kg, 4 kg and 3 kg of the three varieties.

C.P. of 9 kg = Rs. (2 x 50 + 4 x 20 + 3 x 30) = Rs. 270

S.P. of 9 kg = Rs. (9 x 33) = Rs. 297
  Profit% =   27 270  x 100 % = 10%

Check All Quantitative Aptitude Questions (MCQs)

Check All Profit And Loss Questions (MCQs)

Submit Answer & Explaination




More Questions Related to Quantitative Aptitude > Profit And Loss :

Question 1.

A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

Options:
  1.    No profit, no loss
  2.    5%
  3.    8%
  4.    10%
  5.    None of these
Answer: Option B

C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.

So, Gain =  \(\left(\frac{80}{1600}\times100\right)\)  %  = 5%

Question 2.

A shopkeeper sells one transistor for Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 960 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is:

Options:
  1.      \(5\frac{15}{17}\)% loss
  2.     \(5\frac{15}{17}\) % gain
  3.    \(6\frac{2}{3}\) % gain
  4.    None of these
Answer: Option B

C.P. of 1st transistor = Rs.  \(\left(\frac{100}{120}\times840\right)\)  = Rs. 700.

C.P. of 2nd transistor = Rs.   \(\left(\frac{100}{96}\times960\right)\)  = Rs. 1000

So, total C.P. = Rs. (700 + 1000) = Rs. 1700.

Total S.P. = Rs. (840 + 960) = Rs. 1800.

So, Gain % =  \(\left(\frac{100}{1700}\times100\right)\)  % =  \(5\frac{15}{17}\) %

Question 3.

100 oranges are bought at the rate of Rs. 350 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen. The percentage of profit or loss is:

Options:
  1.      \(14\frac{2}{7}\)% gain
  2.    15% gain
  3.      \(14\frac{2}{7}\)% loss
  4.    15 % loss
Answer: Option A

C.P. of 1 orange = Rs. \(\left(\frac{350}{100}\right)\)  = Rs. 3.50.

S.P. of 1 orange = Rs. \(\left(\frac{48}{12}\right)\)   = Rs. 4

Gain% = \(\left(\frac{0.50}{3.550}\times100\right)\)  %  =  \(\frac{100}{7}\)   %=   \(14\frac{2}{7}\) %

Question 4.

A man bought apples at the rate of 8 for Rs. 34 and sold them at the rate of 12 for Rs. 57. How many apples should be sold to earn a net profit of Rs. 45?

Options:
  1.    85
  2.    90
  3.    95
  4.    100
  5.    None of these
Answer: Option B
 -   C.P. of 1 apple =   34 8  = 4.25,                        S.P. of 1 apple    = 57 12
Question 5.

Arun purchased 30 kg of wheat at the rate of Rs. 11.50 per kg and 20 kg of wheat at the rate of Rs. 14.25 per kg. He mixed the two and sold the mixture. Approximately what price per kg should he sell the mixture to make 30% profit?

Options:
  1.    15.20
  2.    16.30
  3.    17.40
  4.    18.50
  5.    None of these
Answer: Option B
 -    C.P. of 50 kg wheat = Rs. (30 x 11.50 + 20 x 14.25)

  = Rs. (345 + 285) = Rs. 630
S.P. of 50 kg wheat =  130% of Rs. 630 = 130 100  x 630 = Rs. 819  S.P. per kg =   819 50    = Rs. 16.38 = Rs. 16.30.
Question 6.

By selling 45 lemons for Rs. 40, a man loses 20%. How  many should be sell for Rs. 24 to gain 20% in the transaction?

Options:
  1.    18
  2.    19
  3.    20
  4.    23.8
  5.    None of these
Answer: Option A
 -   Let S.P. of 45 lemons be Rs. x. Then, 80 : 40 = 120 : x or x = 120 x 40 80 =  60 For Rs. 60, lemons sold = 45. For Rs. 24, lemons sold    = 45 60  x 24  = 18.