Volume And Surface Area Questions MCQs


volume and surface area Questions

Total Questions : 191

Page 1 of 10 pages
Question 1. A hollow spherical metallic ball has an external diameter 6 cm and is $$\frac{1}{2}$$ cm thick. The volume of metal used in the ball is :
  1.    $$37\frac{2}{3}{\text{ c}}{{\text{m}}^3}$$
  2.    $$40\frac{2}{3}{\text{ c}}{{\text{m}}^3}$$
  3.    $$41\frac{2}{3}{\text{ c}}{{\text{m}}^3}$$
  4.    $$47\frac{2}{3}{\text{ c}}{{\text{m}}^3}$$
Answer: Option D
Question 2. If a hollow sphere of internal and external diameters 4 cm and 8 cm respectively is melted into a cylinder of base diameter 8 cm, then the height of the cylinder is :
  1.    4 cm
  2.    $$\frac{13}{3}$$ cm
  3.    $$\frac{14}{3}$$ cm
  4.    5 cm
Answer: Option C
Question 3. The volume of a right circular cone which is obtained from a wooden cube of edge 4.2 dm wasting minimum amount of wood is :
  1.    19404 dm3
  2.    194.04 dm3
  3.    19.404 dm3
  4.    1940.4 dm3
Answer: Option C
Question 4. The ratio of the volume of a hemisphere and a cylinder circumscribing this hemisphere and having a common base is :
  1.    1 : 2
  2.    2 : 3
  3.    3 : 4
  4.    4 : 5
Answer: Option B
Question 5. If the diameter of a sphere is 6 m, its hemisphere will have a volume of :
  1.    $$18\pi $$ m3
  2.    $$36\pi $$ m3
  3.    $$72\pi $$ m3
  4.    None of these
Answer: Option A
Question 6. The length of the longest rod that can be placed in a room of dimensions 10 m × 10 m × 5 m is :
  1.    15$$\sqrt 3 $$ m
  2.    15 m
  3.    10$$\sqrt 2 $$ m
  4.    5$$\sqrt 3 $$ m
Answer: Option B
Question 7. The sum of the radius and the height of a cylinder is 19 m. The total surface area of the cylinder is 1672 m2, what is the volume of the cylinder ?
  1.    3080 m3
  2.    2940 m3
  3.    3220 m3
  4.    2660 m3
  5.    2800 m3
Answer: Option A
Question 8. Given that 1 cu. cm of marble weights 25 gms, the weight of a marble block 28 cm in width and 5 cm thick is 112 kg. The length of the block is :
  1.    26.5 cm
  2.    32 cm
  3.    36 cm
  4.    37.5 cm
Answer: Option B
Question 9. An open box is made by cutting the congruent squares from the corners of a rectangular sheet of cardboard of dimension 20 cm × 15 cm. If the side of each square is 2 cm, the total outer surface area of the box is :
  1.    148 cm2
  2.    284 cm2
  3.    316 cm2
  4.    460 cm2
Answer: Option B
Question 10. V1, V2, V3 and V4 are the volumes of four cubes of side lengths x cm, 2x cm, 3x cm and 4 cm respectively. Some statements regarding these volumes are given below :
(i) V1 + V2 + 2V3 < V4
(ii) V1 + 4V2 + V3 < V4
(iii) 2(V1 + V3) + V2 = V4
Which of these statements area correct ?
  1.    1 and 2
  2.    2 and 3
  3.    1 and 3
  4.    1, 2 and 3
Answer: Option D
Question 11. A circular well with a diameter of 2 metres, is dug to a depth of 14 metres. What is the volume of the earth dug out ?
  1.    32 m3
  2.    36 m3
  3.    40 m3
  4.    44 m3
Answer: Option D
Question 12. The number of circular pipes with an inside diameter of 1 inch which will carry the same amount of water as a pipe with an inside diameter of 6 inches is :
  1.    $$6\pi $$
  2.    $$12$$
  3.    $$36$$
  4.    $$36\pi $$
Answer: Option C
Question 13. If the radius of the base of a right circular cylinder is halved, keeping the height same, what is the ratio of the volume of the reduced cylinder to that of the original one ?
  1.    1 : 2
  2.    1 : 4
  3.    1 : 8
  4.    8 : 1
Answer: Option B
Question 14. The radius of the base and height of a metallic solid cylinder are r cm and 6 cm respectively. It is melted and recast into a solid cone of the same radius of base. The height of the cone is :
  1.    9 cm
  2.    18 cm
  3.    27 cm
  4.    54 cm
Answer: Option B
Question 15. A right triangle with sides 3 cm, 4 cm and 5 cm is rotated about the side of 3 cm to form a cone. The volume of the cone so formed is :
  1.    12π cm3
  2.    15π cm3
  3.    16π cm3
  4.    20π cm3
Answer: Option A
Question 16. For a sphere of radius 10 cm, What percent of the numerical value of its volume would be the numerical value of the surface area ?
  1.    24%
  2.    26.5%
  3.    30%
  4.    45%
Answer: Option C
Question 17. How many lead shots each 3 mm in diameter can be made from a cuboid of dimensions 9 cm × 11 cm × 12 cm ?
  1.    7200
  2.    8400
  3.    72000
  4.    84000
Answer: Option D
Question 18. A metallic sphere of radius 5 cm is melted to make a cone with base of the same radius. What is the height of the cone ?
  1.    5 cm
  2.    10 cm
  3.    15 cm
  4.    20 cm
Answer: Option D
Question 19. Base of a right prism is a rectangle, the ratio of whose length and breadth is 3 : 2. If the height of the prism is 12 cm and total surface area is 288 sq.cm the volume of the prism is :
  1.    291 cm3
  2.    288 cm3
  3.    290 cm3
  4.    286 cm3
Answer: Option B
Question 20. A hemisphere of lead of radius 6 cm is cast into a right circular cone of height 75 cm. The radius of the base of the cone is :
  1.    1.4 cm
  2.    2 cm
  3.    2.4 cm
  4.    4.2 cm
Answer: Option C