Sail E0 Webinar

Microbiology

VIRUSES MCQs

Total Questions : 463 | Page 1 of 47 pages
Question 1. Which of the following viruses carry minus-strand RNA?
  1.    rhabdoviruses
  2.    picornaviruses
  3.    retroviruses
  4.    tobacco mosaic viruses
 Discuss Question
Answer: Option A. -> rhabdoviruses
Answer: (a).rhabdoviruses
Question 2. How many dsRNA segments are present in the reovirus genome?
  1.    1
  2.    3
  3.    50
  4.    10
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 10
Answer: (d).10
Question 3. Enterovirus belongs to which of the following family of viruses?
  1.    Tymovirus
  2.    Picornaviridae
  3.    Reoviridae
  4.    Closterovirus
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Picornaviridae
Answer: (b).Picornaviridae
Question 4. Rous sarcoma virus consists of RNA as its genetic material.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 5. Which of the following viruses possess an envelope?
  1.    Herpesvirus
  2.    Reovirus
  3.    Tobacco mosaic virus
  4.    Papillomavirus
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Herpesvirus
Answer: (a).Herpesvirus
Question 6. In which of the following categories of cancer solid tumors grow from derivatives of embryonal mesoderm?
  1.    Leukemias
  2.    Lymphomas
  3.    Sarcomas
  4.    Carcinomas
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Sarcomas
Answer: (c).Sarcomas
Question 7. Anaplasia is structural abnormality of cells.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 8. Which among the following is the family of RNA containing viruses that can cause cancer in animals?
  1.    Herpesviridae
  2.    Adenoviridae
  3.    Papovaviridae
  4.    Retroviridae
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Retroviridae
Answer: (d).Retroviridae
Question 9. Cancer of the lip of mouth have been associated with ___________
  1.    HSV1
  2.    HSV2
  3.    EBV
  4.    SV 40
 Discuss Question
Answer: Option A. -> HSV1
Answer: (a).HSV1
Question 10. The Epstein-Barr virus (EBV) can induce tumors in _____________
  1.    mouse
  2.    monkey
  3.    humans
  4.    rodents
 Discuss Question
Answer: Option C. -> humans
Answer: (c).humans

Latest Videos

Latest Test Papers