Sail E0 Webinar

Microbiology

VIRUSES IN EUKARYOTES MCQs

Total Questions : 29 | Page 1 of 3 pages
Question 1. Viral RNA is replicated in the host cell
  1.    lysozomes
  2.    nucleus
  3.    mitochondria
  4.    cytoplasmic matrix
 Discuss Question
Answer: Option D. -> cytoplasmic matrix
Question 2. __________is probably the most important characteristic for classification of viruses in eukaryotes.
  1.    Chemical nature of virion constituents
  2.    Host preference
  3.    Morphology
  4.    Physical nature of virion constituents
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Host preference
Question 3. Which of the following is the agent associated with the development of neurodegenerative disease in livestock and humans?
  1.    Viroids
  2.    Prions
  3.    virions
  4.    Virinos
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Prions
Question 4. The __________ of the influenza-enveloped virus appear to be involved in attachment to the host cell receptor site.
  1.    flagellae
  2.    neuraminidase
  3.    hemagluttinin
  4.    fimbriae
 Discuss Question
Answer: Option C. -> hemagluttinin
Question 5. Intracellular structures formed during many viral infections, called __________ , which can directly disrupt cell structure.
  1.    prokaryotes
  2.    cytocidal bodies
  3.    inclusion bodies
  4.    chromosomal disruptions
 Discuss Question
Answer: Option C. -> inclusion bodies
Question 6. Which family has received most interest in their development as a biological control agent against insects?
  1.    Iridoviridae
  2.    Reoviridae
  3.    Poxviridae
  4.    Baculoviridae
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Baculoviridae
Question 7. In cancer, the reversion of cells to a more primitive or less differentiated state is called
  1.    oncogenic
  2.    anaplasia
  3.    metastasis
  4.    neoplasia
 Discuss Question
Answer: Option B. -> anaplasia
Question 8. Virulent and nonvirulent viruses may not
  1.    inhibit host cell RNA synthesis
  2.    degrade host cell DNA
  3.    stimulate host cell macromolecule synthesis
  4.    inhibit host cell DNA synthesis
 Discuss Question
Answer: Option B. -> degrade host cell DNA
Question 9. The hepadnaviruses such as hepatitis B virus are quite different from other DNA viruses with respect to genome replication. These replicate their DNA using
  1.    DNA-dependent DNA polymerase
  2.    reverse transcriptase
  3.    Rnase H
  4.    DNA ligase
 Discuss Question
Answer: Option B. -> reverse transcriptase
Question 10. Which of the following has been linked to Kaposi's sarcoma?
  1.    Human herpes virus 8
  2.    Human papilloma virus
  3.    Human T-cell lymphotropic virus
  4.    Epstein-Barr virus
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Human herpes virus 8

Latest Videos

Latest Test Papers