Sail E0 Webinar

Surveying

THEODOLITE AND THEODOLITE TRAVERSING MCQs

Total Questions : 130 | Page 1 of 13 pages
Question 1. The method of repetition is used when it is required to lay off an angle with greater precision than that possible by single observations.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 2. To measure a vertical angle, the instrument should be levelled with reference to the line of sight.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option B. -> False
Answer: (b).False
Question 3. Which of the following errors can be eliminated by a method of repetition?
i) errors due to eccentricity.
ii) errors due to in adjustments of line of collimation.
iii) error due to inaccurate graduations.
iv) error due to inaccurate bisection of the object.
  1.    i only
  2.    i and ii
  3.    i, ii and iii
  4.    i, ii, iii and iv
 Discuss Question
Answer: Option D. -> i, ii, iii and iv
Answer: (d).i, ii, iii and iv
Question 4. Sources of errors in transit work are broadly classified into ______ types.
  1.    2
  2.    3
  3.    4
  4.    5
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 3
Answer: (b).3
Question 5. Error due to imperfect adjustment of plate levels comes under ________ error.
  1.    personal
  2.    natural
  3.    instrumental
  4.    personal and natural
 Discuss Question
Answer: Option C. -> instrumental
Answer: (c).instrumental
Question 6. Unequal expansion of parts of telescope comes under _____ source of error.
  1.    personal
  2.    natural
  3.    instrumental
  4.    personal and natural
 Discuss Question
Answer: Option C. -> instrumental
Answer: (c).instrumental
Question 7. Unequal settlement of tripod comes under ____ source of error.
  1.    personal
  2.    natural
  3.    instrumental
  4.    personal and natural
 Discuss Question
Answer: Option B. -> natural
Answer: (b).natural
Question 8. The value of multiplying constant is generally taken as _________
  1.    60
  2.    80
  3.    90
  4.    100
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 100
Answer: (d).100
Question 9. Deflection angle may vary from __________ to ___________
  1.    0° to 90°
  2.    90° to 180°
  3.    0° to 180°
  4.    0° to 270°
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 0° to 90°
Answer: (a).0° to 90°
Question 10. Which of the following comes under transversing by included angles?
  1.    Transversing by fast needle
  2.    Transversing by free needle
  3.    Transversing by direct observation of angles
  4.    Transversing by chain and compass
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Transversing by direct observation of angles
Answer: (c).Transversing by direct observation of angles

Latest Videos

Latest Test Papers