Sail E0 Webinar

Biochemistry

TCA CYCLE MCQs

Total Questions : 57 | Page 1 of 6 pages
Question 1. How many molecules of ATPs are synthesized per NADH oxidation?
  1.    3
  2.    4
  3.    2
  4.    1
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 3
Question 2. In what form does the product of glycolysis enter the TCA cycle?
  1.    NADH
  2.    AcetylCoA
  3.    Pyruvate
  4.    Glucose
 Discuss Question
Answer: Option B. -> AcetylCoA
Question 3. Why is the TCA cycle the central pathway of metabolism of the cell?
  1.    None of the above
  2.    All other metabolic pathways depend upon it
  3.    It occurs in the center of the cell
  4.    Its intermediates are commonly used by other metabolic reactions
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Its intermediates are commonly used by other metabolic reactions
Question 4. Malate-asparatate shuttle operates in
  1.    heart and liver
  2.    lungs and liver
  3.    pancreas and liver
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option A. -> heart and liver
Question 5. Oxidation of a molecule involves
  1.    loss of proton
  2.    loss of electron
  3.    gain of electron
  4.    gain of proton
 Discuss Question
Answer: Option B. -> loss of electron
Question 6. During cellular respiration, most of the ATP made, is generated by
  1.    glycolysis
  2.    photophosphorylation
  3.    substrate-level phosphorylation
  4.    oxidative phosphorylation
 Discuss Question
Answer: Option D. -> oxidative phosphorylation
Question 7. To stop ATP synthesis which chemical is generally used?
  1.    2,4 dinitrophenol
  2.    DNSA
  3.    None of the chemical can stop ATP synthesis
  4.    DDT
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 2,4 dinitrophenol
Question 8. Citric acid cycle occurs in
  1.    mitochondria
  2.    endoplasmic reticulum
  3.    golgi bodies
  4.    cytoplasm
 Discuss Question
Answer: Option A. -> mitochondria
Question 9. The enzymes of the TCA cycle in a eukaryotic cell are located in the
  1.    mitochondria
  2.    plasma membrane
  3.    lysosomal bodies
  4.    nucleus
 Discuss Question
Answer: Option A. -> mitochondria
Question 10. Important function of cholesterol is to
  1.    None of these
  2.    enhance blood circulation
  3.    modulate fluidity
  4.    prevent bile salts formation
 Discuss Question
Answer: Option C. -> modulate fluidity

Latest Videos

Latest Test Papers