Sail E0 Webinar

Biotechnology

SYNTHETIC SEEDS MCQs

Total Questions : 17 | Page 1 of 2 pages
Question 1. Synthetic seeds are
  1.    none of these
  2.    artificially synthesized seeds
  3.    seeds of plants modified genetically
  4.    somatic embryos encapsulated in suitable matrix
 Discuss Question
Answer: Option D. -> somatic embryos encapsulated in suitable matrix
Question 2. Somatic embryoids are
  1.    non-identical with zygotic embryos and without seed coats
  2.    identical with zygotic embryos and without seed coats
  3.    identical with zygotic embryos and with seed coats
  4.    non-identical with zygotic embryos and with seed coats
 Discuss Question
Answer: Option B. -> identical with zygotic embryos and without seed coats
Question 3. Encapsulation is necessary to produce and protect synthetic seeds. The encapsulation is carried out by various types of hydrogels, which are
  1.    insoluble in water
  2.    soluble in water
  3.    soluble in organic solvents
  4.    insoluble in organic solvents
 Discuss Question
Answer: Option B. -> soluble in water
Question 4. The production of high quality and uniform embryos has been limited to only
  1.    both (a) and (b)
  2.    sandalwood
  3.    carrot
  4.    alfalfa
 Discuss Question
Answer: Option A. -> both (a) and (b)
Question 5. The preserved embryoids are termed as
  1.    synthetic seeds
  2.    semi-synthetic seeds
  3.    fermented seeds
  4.    natural seeds
 Discuss Question
Answer: Option A. -> synthetic seeds
Question 6. Which of the following is not true about synthetic seeds?
  1.    Need hardening in the green house
  2.    Can be stored for a year without the loss of valuables
  3.    Easy to handle
  4.    Can be directly sown in the soil like natural seeds
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Need hardening in the green house
Question 7. The encapsulation of somatic embryos can be carried out by
  1.    gel complexation
  2.    automatic encapsulation process
  3.    coating proteins
  4.    both (a) and (b)
 Discuss Question
Answer: Option D. -> both (a) and (b)
Question 8. Recalcitrant seeds are
  1.    killed by drying and freezing temperature
  2.    resistant to drying and freezing temperature
  3.    both (a) and (b)
  4.    none of above
 Discuss Question
Answer: Option A. -> killed by drying and freezing temperature
Question 9.  Synthetic seeds are
  1.    artificially synthesized seeds
  2.    somatic embryos encapsulated in suitable matrix
  3.    seeds of plants modified genetically
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option B. -> somatic embryos encapsulated in suitable matrix
Question 10.  Somatic embryoids are
  1.    identical with zygotic embryos and without seed coats
  2.    identical with zygotic embryos and with seed coats
  3.    non-identical with zygotic embryos and without seed coats
  4.    non-identical with zygotic embryos and with seed coats
 Discuss Question
Answer: Option A. -> identical with zygotic embryos and without seed coats

Latest Videos

Latest Test Papers