Sail E0 Webinar

Biochemistry

STRUCTURE AND PROPERTIES OF AMINO ACIDS MCQs

Total Questions : 173 | Page 1 of 18 pages
Question 1. Almost 85 % of produced millions of tones of ammonia (NH₃) is used for making
  1.    glass
  2.    fertilizers
  3.    urea
  4.    nitrogen
 Discuss Question
Answer: Option B. -> fertilizers
Answer: (b).fertilizers
Question 2. Free ammonia combined with glutamate to yield glutamine by the action of
  1.    Glutaminase
  2.    Glutamine synthase
  3.    Glutamate dehydrogenase
  4.    Amino transferase
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Glutamine synthase
Answer: (b).Glutamine synthase
Question 3. Pyridoxal phosphate and its aminate form, pyridoxamine phosphate are tightly bound coenzymes of
  1.    Amino transferases
  2.    Glutaminase
  3.    Glutamine synthase
  4.    Glutamate dehydrogenase
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Amino transferases
Answer: (a).Amino transferases
Question 4. Glutamate is metabolically converted to α-ketoglutarate and NH₄⁺ by a process
  1.    Oxidative deamination
  2.    Transamination
  3.    Reductive deamination
  4.    Deamination
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Oxidative deamination
Answer: (a).Oxidative deamination
Question 5. The necessary coenzyme for transamination reactions is
  1.    Pyridoxal phosphate
  2.    Thiamine pyrophosphate
  3.    NAD
  4.    Coenzyme A
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Pyridoxal phosphate
Answer: (a).Pyridoxal phosphate
Question 6. The combined action of aminotransferase and glutamate dehydrogenase is referred as
  1.    Oxidative deamination
  2.    Transamination
  3.    Reductive deamination
  4.    Transdeamination
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Transdeamination
Answer: (d).Transdeamination
Question 7. Which of the following operates at an important intersection of carbon and nitrogen metabolism?
  1.    Amino transferases
  2.    Glutaminase
  3.    Glutamine synthase
  4.    Glutamate dehydrogenase
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Glutamate dehydrogenase
Answer: (d).Glutamate dehydrogenase
Question 8. Glutamine is converted to glutamate and NH₄⁺ by
  1.    Amino transferases
  2.    Glutaminase
  3.    Glutamine synthase
  4.    Glutamate dehydrogenase
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Glutaminase
Answer: (b).Glutaminase
Question 9. The first step in the catabolism of most L-amino acids once they have reached the liver is promoted by
  1.    Amino transferases
  2.    Glutaminase
  3.    Glutamine synthase
  4.    Glutamate dehydrogenase
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Amino transferases
Answer: (a).Amino transferases
Question 10. Trypsinogen is converted to its active state by
  1.    Enteropeptidase
  2.    Glutaminase
  3.    Glutamine synthase
  4.    Glutamate dehydrogenase
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Enteropeptidase
Answer: (a).Enteropeptidase

Latest Videos

Latest Test Papers