Sail E0 Webinar

Instrumentation Transducers

SOPHISTICATED INSTRUMENTATION MCQs

Total Questions : 70 | Page 1 of 7 pages
Question 1. Which of the following produce em radiation in ir region?
  1.    Body with negative temperature
  2.    Body with temperature less than 100°C
  3.    Body with temperature less than 600°C
  4.    Body with temperature less than 1000°C
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Body with temperature less than 600°C
Answer: (c).Body with temperature less than 600°C
Question 2. At 100°C wavelength of radiation will be ______________
  1.    Less than 10um
  2.    Less than 100um
  3.    Less than 1000um
  4.    Less than 10nm
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Less than 10um
Answer: (a).Less than 10um
Question 3. Energy of emitted radiation from a body increases with ______________
  1.    Increase in temperature
  2.    Decrease in temperature
  3.    No relation with temperature
  4.    Net energy cannot be changed
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Increase in temperature
Answer: (a).Increase in temperature
Question 4. Wavelength of peak radiation is represented by _____________
  1.    28.91 * T
  2.    2891/T
  3.    189 * T
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 2891/T
Answer: (b).2891/T
Question 5. Radiation thermometers are pyrometers.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 6. Ozone layer is in earth layer ______________
  1.    Toposphere
  2.    Ionosphere
  3.    Stratosphere
  4.    Mesosphere
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Stratosphere
Answer: (c).Stratosphere
Question 7. Ozone depletion is higher at _______________
  1.    Polar regions
  2.    Near polar regions
  3.    Non polar regions
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Polar regions
Answer: (a).Polar regions
Question 8. Which of the following is not poisonous to humans?
  1.    Flue gases
  2.    Stack gases
  3.    HCl
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option D. -> None of the mentioned
Answer: (d).None of the mentioned
Question 9. CFC causes ozone layer depletion.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 10. Toxic gases such as H₂S, nitrogen oxides causes ____________
  1.    Immediate harm to body
  2.    Slow harm to body
  3.    Not sure about speed of action
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Immediate harm to body
Answer: (a).Immediate harm to body

Latest Videos

Latest Test Papers