Sail E0 Webinar

Mechanics Of Materials

SHEAR FORCE AND BENDING MOMENT MCQs

Total Questions : 60 | Page 1 of 6 pages
Question 1. Number of points of contra flexure for a double over hanging beam.
  1.    3
  2.    2
  3.    4
  4.    Infinite
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 2
Answer: (b).2
Question 2. Maximum bending moment in a cantilever beam subjected to udl (w)over the entire span (l).
  1.    wl
  2.    wl³
  3.    wl²
  4.    w
 Discuss Question
Answer: Option C. -> wl²
Answer: (c).wl²
Question 3. What is the bending moment at end supports of a simply supported beam?
  1.    Maximum
  2.    Minimum
  3.    Zero
  4.    Uniform
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Zero
Answer: (c).Zero
Question 4. What is the variation in the BM, if the simply supported beam carries a point load at the centre.
  1.    Triangular
  2.    Rectangular
  3.    Trapezoidal
  4.    Other quadrilateral
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Triangular
Answer: (a).Triangular
Question 5. What is the maximum shear force, when a cantilever beam is loaded with udl throughout?
  1.    w×l
  2.    w
  3.    w/l
  4.    w+l
 Discuss Question
Answer: Option A. -> w×l
Answer: (a).w×l
Question 6. Sagging, the bending moment occurs at the _____ of the beam.
  1.    At supports
  2.    Mid span
  3.    Point of contraflexure
  4.    Point of emergence
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Mid span
Answer: (b).Mid span
Question 7. ________ curve is formed due to bending of over hanging beams.
  1.    Elastic
  2.    Plastic
  3.    Flexural
  4.    Axial
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Elastic
Answer: (a).Elastic
Question 8. What is the maximum bending moment for simply supported beam carrying a point load “W” kN at its centre?
  1.    W kNm
  2.    W/m kNm
  3.    W×l kNm
  4.    W×l/4 kNm
 Discuss Question
Answer: Option D. -> W×l/4 kNm
Answer: (d).W×l/4 kNm
Question 9. How do point loads and udl be represented in SFD?
  1.    Simple lines and curved lines
  2.    Curved lines and inclined lines
  3.    Simple lines and inclined lines
  4.    Can't represent any more
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Simple lines and inclined lines
Answer: (c).Simple lines and inclined lines
Question 10. The relation between slope and maximum bending moment is _________
  1.    Directly proportion
  2.    Inversely proportion
  3.    Relative proportion
  4.    Mutual incidence
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Inversely proportion
Answer: (b).Inversely proportion

Latest Videos

Latest Test Papers