Sail E0 Webinar

Sociology

RESEARCH METHODS AND ANALYSIS MCQs

Total Questions : 58 | Page 1 of 6 pages
Question 1. Landsbergis' called workers response the
  1.    Hawthorne effect
  2.    Elton Mayo effect
  3.    John Henry effect
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Hawthorne effect
Answer: (a).Hawthorne effect
Question 2. What is key step to design research?
  1.    Planning
  2.    Finding
  3.    Research
  4.    Observations
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Planning
Answer: (a).Planning
Question 3. Sociologists use 'scientific method' to
  1.    Interpret and analyze data
  2.    Observation
  3.    Experimentation
  4.    Replication procedure
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Interpret and analyze data
Answer: (a).Interpret and analyze data
Question 4. 'scientific methods' involves
  1.    Developing theories
  2.    Testing theories
  3.    Analyzing
  4.    both a and b
 Discuss Question
Answer: Option D. -> both a and b
Answer: (d).both a and b
Question 5. Steps to start 'scientific methods' are
  1.    Ask a question
  2.    Research existing sources
  3.    Formulate a hypothesis
  4.    All of above
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of above
Answer: (d).All of above
Question 6. A 'case study' is an in-depth analysis of a
  1.    Single event
  2.    Situation
  3.    Individual
  4.    All of above
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of above
Answer: (d).All of above
Question 7. Experimental group' is exposed to the
  1.    Independent variable
  2.    Dependent variable
  3.    Categorical variable
  4.    Confounding variable
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Independent variable
Answer: (a).Independent variable
Question 8. Sociologists divided people into groups
  1.    Experimental group
  2.    Controlled group
  3.    Research group
  4.    both a and b
 Discuss Question
Answer: Option D. -> both a and b
Answer: (d).both a and b
Question 9. Researchers test 'social theories' by conducting an
  1.    Observation
  2.    Experiment
  3.    Survey
  4.    Research
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Experiment
Answer: (b).Experiment
Question 10. Main types of 'experiments' are
  1.    Lab based experiment
  2.    Natural Experiment
  3.    Field based Experiment
  4.    All of above
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of above
Answer: (d).All of above

Latest Videos

Latest Test Papers