Sail E0 Webinar

MCQs

Total Questions : 18 | Page 1 of 2 pages
Question 1. Which one of the following is a procedural language ?
  1.    Domain relational calculus
  2.    Tuple relational calculus
  3.    Relational algebra
  4.    Query language
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Relational algebra


Relational algebraDomain and Tuple relational calculus are non-procedural language.Query language is a method through which the database entries can be accessed.


Question 2. The _______operation performs a set union of two "similarly structured¬Ě tables
  1.    Union
  2.    Join
  3.    Product
  4.    Intersect
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Union


UnionUnion just combines all the values of relations of same attributes.


Question 3. The most commonly used operation in relational algebra for projecting a set of tuple from a relation is
  1.    Join
  2.    Projection
  3.    Select
  4.    Union
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Select


SelectSelect is used to view the tuples of the relation with or without some constraints.


Question 4. The result which operation contains all pairs of tuples from the two relations, regardless of whether their attribute values match.
  1.    Join
  2.    Cartesian product
  3.    Intersection
  4.    Set difference
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Cartesian product


Cartesian productCartesian product is the multiplication of all the values in the attributes.


Question 5. The_____ operation allows the combining of two relations by merging pairs of tuples, one from each relation, into a single tuple.
  1.    Select
  2.    Join
  3.    Union
  4.    Intersection
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Join


JoinJoin finds the common tuple in the relations and combines it.


Question 6. A ________ in a table represents a relationship among a set of values.
  1.    Column
  2.    Key
  3.    Row
  4.    Entry
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Row


Column has only one set of values.Keys are constraints and row is one whole set of attributes.Entry is just a piece of data.


Question 7. A relational database consists of a collection of
  1.    Tables
  2.    Fields
  3.    Records
  4.    Keys
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Tables


Fields are the column of the relation or tables.Records are each row in relation.Keys are the constraints in a relation .


Question 8. The term _______ is used to refer to a row.
  1.    Attribute
  2.    Tuple
  3.    Field
  4.    Instance
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Tuple


TupleTuple is one entry of the relation with several attributes which are fields.


Question 9. For each attribute of a relation, there is a set of permitted values, called the ________ of that attribute.
  1.    Domain
  2.    Relation
  3.    Set
  4.    Schema
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Domain


The values of the attribute should be present in the domain.Domain is a set of values permitted .


Question 10. The term attribute refers to a ___________ of a table.
  1.    Record
  2.    Column
  3.    Tuple
  4.    Key
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Column


Attribute is a specific domain in the relation which has entries of all tuples.


Latest Videos

Latest Test Papers