Sail E0 Webinar

Microbiology

PROTOZON MCQs

Total Questions : 21 | Page 1 of 3 pages
Question 1. Holozoic nutrition is characterized by
  1.    phagocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
  2.    pinocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
  3.    phagocytosis of soluble nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
  4.    photosynthesis
 Discuss Question
Answer: Option A. -> phagocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
Question 2. Saprozoic nutrition is characterized by
  1.    pinocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
  2.    phagocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
  3.    pinocytosis of soluble nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
  4.    encystment of solid nutrients and subsequent formation of secretory vacuoles
 Discuss Question
Answer: Option C. -> pinocytosis of soluble nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles
Question 3. Which of the following is least likely to have a rigid cell wall?
  1.    Fungus
  2.    Protozoan
  3.    Archaean
  4.    Bacterium
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Protozoan
Question 4. The numbers of nuclear divisions involved in a ciliate undergoing binary fission is
  1.    greater than conjugation
  2.    none of these
  3.    equal to conjugation
  4.    lesser than conjugation
 Discuss Question
Answer: Option D. -> lesser than conjugation
Question 5. Organisms with amoeboid cells that move within a network of mucous tracks using a typical gliding motion belong to which phylum of Protozoa?
  1.    Labyinthomorpha
  2.    Microspora
  3.    Myxozoa
  4.    Apicomplexa
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Labyinthomorpha
Question 6. Sexual reproduction in the Protozoa occurs most commonly by
  1.    binary fission
  2.    conjugation
  3.    gametangial contact
  4.    binary fusion
 Discuss Question
Answer: Option B. -> conjugation
Question 7. Organisms with complex life cycles which include a mammalian host and an insect host and involves schizogony as part of the cycle belong to which phylum of Protozoa?
  1.    Myxozoa
  2.    Microspora
  3.    Apicomplexa
  4.    Sarcomastigophora
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Apicomplexa
Question 8. A protozoan is defined as
  1.    motile eukaryotic unicellular photosynthetic protist
  2.    motile eukaryotic multicellular protist
  3.    motile prokaryotic unicellular protist
  4.    motile eukaryotic unicellular protist
 Discuss Question
Answer: Option A. -> motile eukaryotic unicellular photosynthetic protist
Question 9. Which of the following is not a function of cysts for Protozoa?
  1.    All of these
  2.    Serve as a means of transfer between hosts in parasitic species
  3.    Sites for nuclear reorganization and cell division
  4.    Protect against adverse environments
 Discuss Question
Answer: Option A. -> All of these
Question 10. Which of the following is not true of protozoa?
  1.    Lack cell wall
  2.    Form active feeding forms called trophozoites
  3.    Comprise the microbial population known as phytoplankton
  4.    Produce no sporebearing structures
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Comprise the microbial population known as phytoplankton

Latest Videos

Latest Test Papers