Sail E0 Webinar

Biochemistry

PROTEIN SYNTHESIS MCQs

Total Questions : 68 | Page 1 of 7 pages
Question 1. On the ribosome, mRNA binds
  1.    to the large subunit
  2.    to the small subunit
  3.    between the subunits
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option B. -> to the small subunit
Question 2. Eukaryotic mRNA binding to the ribosomes is facilitated by __________ .
  1.    the 7-methyl guanosine cap
  2.    tRNA
  3.    poly A tail
  4.    the Shine Dalgarno sequence
 Discuss Question
Answer: Option A. -> the 7-methyl guanosine cap
Question 3. Which of the following is not a necessary component of translation?
  1.    Ligase
  2.    Anticodon
  3.    mRNA
  4.    Amino acid
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Ligase
Question 4. A polysome could be best described as
  1.    All of these
  2.    an active site of DNA synthesis.
  3.    an active site of lipid synthesis.
  4.    an active site of protein synthesis.
 Discuss Question
Answer: Option D. -> an active site of protein synthesis.
Question 5. Type I proteins (plasma membrane) have a
  1.    multiple signal sequence and a hydrophobic stop transfer sequence
  2.    cleavaged N- terminal signal sequence that doubles as the membrane anchoring sequence
  3.    cleavage N- terminal signal sequence and a hydrophobic stop transfer sequence
  4.    multiple signal sequence that doubles as the membrane anchoring sequence
 Discuss Question
Answer: Option C. -> cleavage N- terminal signal sequence and a hydrophobic stop transfer sequence
Question 6. The structure in a bacterium that indicates an active site for protein synthesis is
  1.    a cell membrane,
  2.    a polysome.
  3.    a chromosome.
  4.    a flagellum.
 Discuss Question
Answer: Option B. -> a polysome.
Question 7. Amino acids are joined together into a protein chain by which of the following?
  1.    Hydrogen bonds
  2.    Transfer RNA
  3.    Messenger RNA
  4.    DNA polymerase
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Transfer RNA
Question 8. Protein synthesis rates in prokaryotes are limited by the rate of mRNA synthesis. If RNA synthesis occurs at the rate of 50 nucleotides/sec, then rate of protein synthesis occurs at
  1.    17 amino acids/sec
  2.    25 amino acids/sec
  3.    50 amino acids/sec
  4.    10 amino acids/sec
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 17 amino acids/sec
Question 9. The site of protein synthesis is
  1.    Endoplasmic reticulum
  2.    Chromosome
  3.    Nucleus
  4.    Ribosome
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Ribosome
Question 10. Phosphorus is taken up by the cell during the process of
  1.    carbohydrate synthesis.
  2.    protein synthesis,
  3.    ATP synthesis.
  4.    lipid synthesis.
 Discuss Question
Answer: Option C. -> ATP synthesis.

Latest Videos

Latest Test Papers