Sail E0 Webinar

Microbiology

POLYMERASE CHAIN REACTION MCQs

Total Questions : 8
Question 1. The PCR/sequencing approach to rRNA is most likely to give information about
  1.    whether the bacterium is motile
  2.    the type of energy metabolism the bacterium has
  3.    the species to which the bacteria are most closely related
  4.    morphology of the bacterium
 Discuss Question
Answer: Option C. -> the species to which the bacteria are most closely related
Question 2. The efficiency of amplification in PCR in later cycles is reduced due to
  1.    insufficient enzyme and time to synthesize mass quantity of DNA
  2.    reduction in substrate concentration
  3.    build up of PCR product which competes with primers for hybrid formation
  4.    all of these
 Discuss Question
Answer: Option D. -> all of these
Question 3. Polymerase chain reaction basically consists of
  1.    two steps
  2.    five steps
  3.    three steps
  4.    four steps
 Discuss Question
Answer: Option C. -> three steps
Question 4. Which of the following infection(s) can be diagnosed by the use of polymerase chain reaction?
  1.    HIV-1 and HIV-2 viruses
  2.    Hepatitis B virus
  3.    Mycobacterium tuberculosis
  4.    All of these
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of these
Question 5. The original enzyme(s) used in PCR reaction is/are known as
  1.    E. coli RNA polymerase
  2.    all of these
  3.    Taq polymerase
  4.    E. coli DNA polymerase
 Discuss Question
Answer: Option D. -> E. coli DNA polymerase
Question 6. The template for PCR is
  1.    single stranded DNA
  2.    none of these
  3.    double stranded DNA
  4.    RNA
 Discuss Question
Answer: Option C. -> double stranded DNA
Question 7. The cloning step in PCR/sequencing analysis of microbial communities is necessary for
  1.    separating the different rRNA gene sequences in the mixture
  2.    the amplification process
  3.    none of these
  4.    preventing contamination by outside DNA
 Discuss Question
Answer: Option A. -> separating the different rRNA gene sequences in the mixture
Question 8. RNA populations can also be used as PCR templates after reverse transcription into
  1.    t RNA
  2.    r RNA
  3.    c DNA
  4.    m DNA
 Discuss Question
Answer: Option C. -> c DNA

Latest Videos

Latest Test Papers