Sail E0 Webinar

Biotechnology

PLANT STRUCTURE MCQs

Total Questions : 159 | Page 1 of 16 pages
Question 1. When plated only in nutrient medium, how much time is required for the protoplast to synthesize new cell wall?
  1.    2-5 days
  2.    5-10 days
  3.    10-15 days
  4.    15-17 days
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 5-10 days
Answer: (b).5-10 days
Question 2. Agrobacterium based gene transfer is efficient
  1.    only with dicots
  2.    only with monocots
  3.    with both monocots and dicots
  4.    with majority monocots and few dicots
 Discuss Question
Answer: Option A. -> only with dicots
Answer: (a).only with dicots
Question 3. Cellular totipotency is the property of
  1.    plants
  2.    animals
  3.    bacteria
  4.    all of these
 Discuss Question
Answer: Option A. -> plants
Answer: (a).plants
Question 4. Cell fusion method includes the preparation of large number of
  1.    plant cells stripped of their cell wall
  2.    single plant cell stripped of their cell wall
  3.    plant cells with cell wall
  4.    cells from different species
 Discuss Question
Answer: Option B. -> single plant cell stripped of their cell wall
Answer: (b).single plant cell stripped of their cell wall
Question 5. The phenomenon of the reversion of mature cells to the meristematic state leading to the formation of callus is known as
  1.    redifferentiation
  2.    dedifferentiation
  3.    either (a) or (b)
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option B. -> dedifferentiation
Answer: (b).dedifferentiation
Question 6. Subculturing is similar to propagation by cuttings because
  1.    it separates multiple microshoots and places them in a medium
  2.    it uses scions to produce new microshoots
  3.    they both use in vitro growing conditions
  4.    all of the above
 Discuss Question
Answer: Option A. -> it separates multiple microshoots and places them in a medium
Answer: (a).it separates multiple microshoots and places them in a medium
Question 7. What is/are the benefit(s) of micropropagation or clonal propagation?
  1.    Rapid multiplication of superior clones
  2.    Multiplication of disease free plants
  3.    Multiplication of sexually derived sterile hybrids
  4.    All of the above
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of the above
Answer: (d).All of the above
Question 8. Protoplasts can be produced from suspension cultures, callus tissues or intact tissues by enzymatic treatment with
  1.    cellulotyic enzymes
  2.    pectolytic enzymes
  3.    both cellulotyic and pectolytic enzymes
  4.    proteolytic enzymes
 Discuss Question
Answer: Option C. -> both cellulotyic and pectolytic enzymes
Answer: (c).both cellulotyic and pectolytic enzymes
Question 9. A(n) __________ is an excised piece of leaf or stem tissue used in micropropagation.
  1.    microshoot
  2.    medium
  3.    explant
  4.    scion
 Discuss Question
Answer: Option C. -> explant
Answer: (c).explant
Question 10. The ability of the component cells of callus to form a whole plant is known as
  1.    redifferentiation
  2.    dedifferentiation
  3.    either (a) or (b)
  4.    none of these
 Discuss Question
Answer: Option A. -> redifferentiation
Answer: (a).redifferentiation

Latest Videos

Latest Test Papers