Sail E0 Webinar

MCQs

Total Questions : 10
Question 1. The "curse of dimensionality¬Ě relates to which problem of using operational data for BI reporting?
  1.    Dirty data
  2.    Inconsistent data
  3.    Too much data
  4.    Non-integrated data
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Too much data


The curse of dimensionality refers to various phenomena that arise when analyzing and organizing data in high-dimensional spaces.


Question 2. E-R model uses this symbol to represent weak entity set ?
  1.    Dotted rectangle
  2.    Diamond
  3.    Doubly outlined rectangle
  4.    None of the Mentioned
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Doubly outlined rectangle


A weak entity set is indicated by a doubly-outlined box.


Question 3. Identify the criteria for designing database from the point of view of user
  1.    No redundancy
  2.    No inapplicable attributes
  3.    Uniformity in naming & definitions of the data items
  4.    All of the Mentioned
 Discuss Question
Answer: Option D. -> All of the Mentioned


To designing database from the point of user view we need all the mentioned required.


Question 4. What is true about Unique and primary key?
  1.    Unique can have multiple NULL values but Primary can't have.
  2.    Unique can have single NULL value but Primary can't have even single.
  3.    Both can have duplicate values
  4.    None of the Mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Unique can have single NULL value but Primary can't have even single.


primary key doesn't allow Null values and Unique key allows Null value, but only one Null value.


Question 5. Business Intelligence (BI) reporting systems cannot do which of the following operations?
  1.    Filter data
  2.    Group data
  3.    Modify data
  4.    Both filter and group data
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Modify data


Business intelligence (BI) is a technology-driven process for filter data and group information.


Question 6. A table is in 3NF if it is in 2NF and if it has no ____________
  1.    Functional Dependencies
  2.    Transitive Dependencies
  3.    Trivial Functional Dependency
  4.    Multivalued Dependencies
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Transitive Dependencies


For a relation to be in Third Normal Form, it must be in Second Normal form and the following must satisfy:No non-prime attribute is transitively dependent on prime key attribute For any non-trivial functional dependency, X - A, then eitherX is a superkey or,A is prime attribute.


Question 7. The relationship between DEPARTMENT and EMPLOYEE is a
  1.    One-to-one relationship
  2.    One-to-many relationship
  3.    Many-to-many relationship
  4.    Many-to-one relationship
 Discuss Question
Answer: Option B. -> One-to-many relationship


The relationship between DEPARTMENT and EMPLOYEE is a one-to-many relationship.


Question 8. Which of the following is the oldest database model?
  1.    Relational
  2.    Deductive
  3.    Physical
  4.    Network
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Network


Network Model is the oldest database model.


Question 9. The language used application programs to request data from the DBMS is referred to as the
  1.    DML
  2.    DDL
  3.    Query language
  4.    All of the Mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> DML


The effect of a DML statement is not permanent until you commit the transaction that includes it. A transaction is a sequence of SQL statements that Oracle Database treats as a unit.


Question 10. In a given relationship R, if an attribute A uniquely defines all other attributes, then the attribute A is a key attribute which is also known as the _________ key.
  1.    Candidate
  2.    Join
  3.    Functional
  4.    None of the Mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Candidate


A candidate key is a column, or set of columns, in a table that can uniquely identify any database record without referring to any other data. Each table may have one or more candidate keys.


Latest Videos

Latest Test Papers