Sail E0 Webinar

Human Anatomy And Physiology

OSTEOLOGY AND SYNDESMOLOGY MCQs

Total Questions : 72 | Page 1 of 8 pages
Question 1. Which vertebra has odontoid process?
  1.    Atlas
  2.    Axis
  3.    Cervical
  4.    Coccyx
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Axis
Answer: (b).Axis
Question 2. The joint between atlas and axis is _____________
  1.    Ball and socket joint
  2.    Saddle joint
  3.    Pivot joint
  4.    Angular joint
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Pivot joint
Answer: (c).Pivot joint
Question 3. Which of the following is the vestigial bony part of the human skeleton?
  1.    Cervical
  2.    Cranium
  3.    Clavicle
  4.    Coccyx
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Coccyx
Answer: (d).Coccyx
Question 4. The major function of intervertebral discs is to __________
  1.    Absorb shock
  2.    String the vertebrae together
  3.    Prevent injuries
  4.    Prevent hypertension
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Absorb shock
Answer: (a).Absorb shock
Question 5. What is the number of true, false and floating ribs in man?
  1.    6, 2, 3
  2.    7, 2, 4
  3.    6, 3, 4
  4.    7, 3, 2
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 7, 3, 2
Answer: (d).7, 3, 2
Question 6. What is sole bone known as?
  1.    Talus
  2.    Metatarsals
  3.    Tibia
  4.    Fibula
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Metatarsals
Answer: (b).Metatarsals
Question 7. The pelvic girdles of a female are more flexible broader and shallower than those of male.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 8. _______ acts as a shock absorber to cushion when tibia and femur come together.
  1.    Disc
  2.    Tendon
  3.    Ligament
  4.    Cartilage
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Cartilage
Answer: (d).Cartilage
Question 9. Joint of femur with pelvic girdle is _______
  1.    Ball and socket
  2.    Pivot
  3.    Saddle
  4.    Hinge
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Ball and socket
Answer: (a).Ball and socket
Question 10. The total number of bones in lower extremity is ___________
  1.    62
  2.    63
  3.    61
  4.    60
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 62
Answer: (a).62

Latest Videos

Latest Test Papers