Sail E0 Webinar

Microbiology

NORMAL FLORA AND MAJOR PATHOGENS MCQs

Total Questions : 204 | Page 1 of 21 pages
Question 1. Most common example of 'spirochetes' are
  1.    Treponema
  2.    Borrelia
  3.    Mycobacterium leprae
  4.    Mycolasma
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Treponema
Answer: (a).Treponema
Question 2. Habitat for 'Actinomycetes israelii' is
  1.    Anal canal
  2.    Genital tract
  3.    Oral cavity
  4.    Skin
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Oral cavity
Answer: (c).Oral cavity
Question 3. Mycoplasma' are free living and small organisms, having size approximately
  1.    0.5 µm
  2.    0.4 µm
  3.    0.3 µm
  4.    0.2 µm
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 0.3 µm
Answer: (c).0.3 µm
Question 4. Causative agent for Human 'granulocytic ehrlichiosis' is
  1.    E. chaffeensis
  2.    Ehrlichia equi
  3.    Citrobacter
  4.    E.Coli
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Ehrlichia equi
Answer: (b).Ehrlichia equi
Question 5. 'Mycoplasma' form colonies that resemble in shape with
  1.    Fungi
  2.    Fried egg
  3.    Bread
  4.    Cream
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Fried egg
Answer: (b).Fried egg
Question 6. Main site for 'S. aureus' colonization is
  1.    Skin
  2.    Nose
  3.    Mucous
  4.    Eye
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Nose
Answer: (b).Nose
Question 7. Staphylococcus aureus' and 'Streptococcus pyogenes' are two medically important genera of gram positive cocci, known as
  1.    Fermenter
  2.    Human pathogens
  3.    Rods
  4.    Spirochete
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Human pathogens
Answer: (b).Human pathogens
Question 8. Which symbol is used in unknown causative agent ?
  1.    P
  2.    R
  3.    Q
  4.    S
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Q
Answer: (c).Q
Question 9. Human diseases acquired by animals are known as
  1.    Infections
  2.    Syndrome
  3.    Zoonosis
  4.    Disorders
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Zoonosis
Answer: (c).Zoonosis
Question 10. A large loosely coiled 'spirochete' that causes lymph disease is known as
  1.    B. burgdorferi
  2.    B. recurrentis
  3.    T. pallidum
  4.    L. interrogans
 Discuss Question
Answer: Option A. -> B. burgdorferi
Answer: (a).B. burgdorferi

Latest Videos

Latest Test Papers