Sail E0 Webinar

Indian Geography

NATURE AND SCOPE OF GEOGRAPHY MCQs

Total Questions : 35 | Page 1 of 4 pages
Question 1. Consider the following statements:
  1. Human Geography covers all those aspects of Geography which are not directly concerned with Physical Geography.
  2. Human Geography is the study of interrelationship between human beings and their environment.
  3. Human Geography deals with the description and explanation of human phenomena around the variable earth surface.
  4. Human Geography does not cover technical matters of Cartography.
Which of the above statements are correct?
  1.    Only 3
  2.    1 and 2
  3.    2 and 3
  4.    1,2,3 & 4
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Only 3
Answer: (a)
Question 2. Assertion (A):
In contemporary geography, there is an increasing awareness of the need for an interdisciplinary approach to the regional problems.
Reason (R):
Groups of scholars with diverse backgrounds and skills focus on specific sets of regional problems more comprehensively and scientifically.
  1.    A is true but R is false
  2.    Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
  3.    Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
  4.    A is false but R is true
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
Answer: (b)
Question 3. Who advocated the opposite theory of determinism?
  1.    Ptolemy
  2.    Vidal de la Blache
  3.    Huntington
  4.    None of these
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Vidal de la Blache
Answer: (b)
Question 4. General geography was written by
  1.    Blanche
  2.    Bernhardus Varenius
  3.    Ptolemy
  4.    None of these
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Bernhardus Varenius
Answer: (b)
Question 5. The study of soil science is called
  1.    Pedology
  2.    Climatology
  3.    Geology
  4.    Biogeography
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Pedology
Answer: (a)
Question 6. Consider the following rivers :
  1. Barak
  2. Lohit
  3. Subansiri
Which of the above flows/flow through Arunachal Pradesh?
  1.    1 and 3 only
  2.    1 only
  3.    2 and 3 only
  4.    1, 2 and 3
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 2 and 3 only
Answer: (c)Rivers Lohit and Subansiri flow through Arunachal Pradesh. River Barak flows in south Assam.
Question 7. The study of earthquakes and their bearings on the internal structure of the Earth is called
  1.    Geology
  2.    Glaciology
  3.    Seismology
  4.    None of these
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Seismology
Answer: (c)
Question 8. Which of these was great astronomer?
  1.    Ptolemy
  2.    Hipparchus
  3.    Herodotus
  4.    Carl Ritter
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Herodotus
Answer: (c)
Question 9. Who was the first man to discuss about geography?
  1.    Aristotle
  2.    Pythagoras
  3.    Eratosthenes
  4.    None of these
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Eratosthenes
Answer: (c)
Question 10. Which one of the following scholars was the first to divide the world landmass into three continents : Europe, Asia and Libya (Africa) ? :
  1.    Herodotus
  2.    Anaximander
  3.    Hecataeus
  4.    Eratosthenes
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Herodotus
Answer: (a)

Latest Videos

Latest Test Papers