Sail E0 Webinar

Microbiology

MICROORGANISMS MCQs

Total Questions : 339 | Page 1 of 34 pages
Question 1. For the examination of microbial cells we require the use of?
  1.    High-power microscope
  2.    Low-power microscope
  3.    High-power microscope at a magnification of about 1,000 diameters
  4.    Low-power microscope at a magnification of about 1,000 diameters
 Discuss Question
Answer: Option C. -> High-power microscope at a magnification of about 1,000 diameters
Answer: (c).High-power microscope at a magnification of about 1,000 diameters
Question 2. Lipopolysaccharide in cell walls is characteristic of?
  1.    Gram-positive bacteria
  2.    Gram-negative bacteria
  3.    Fungi
  4.    Algae
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Gram-negative bacteria
Answer: (b).Gram-negative bacteria
Question 3. Growth of microbes in a solid media is identified by the formation of?
  1.    pellicle at the top of media
  2.    colonies
  3.    sediment at the bottom
  4.    turbidity
 Discuss Question
Answer: Option B. -> colonies
Answer: (b).colonies
Question 4. Which microorganism(s) among the following perform photosynthesis by utilizing light?
  1.    Cyanobacteria
  2.    Fungi
  3.    Viruses
  4.    Cyanobacteria, Fungi and Viruses
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Cyanobacteria
Answer: (a).Cyanobacteria
Question 5. Which among the following are produced by microorganisms?
  1.    Fermented dairy products
  2.    Breads
  3.    Alcoholic beverages
  4.    Fermented dairy products, breads and alcoholic beverages
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Fermented dairy products, breads and alcoholic beverages
Answer: (d).Fermented dairy products, breads and alcoholic beverages
Question 6. Which of the following actions occur due to low temperature?
  1.    coagulation of proteins
  2.    death of microorganisms
  3.    rate of metabolism is reduced
  4.    denatures proteins
 Discuss Question
Answer: Option C. -> rate of metabolism is reduced
Answer: (c).rate of metabolism is reduced
Question 7. Passage of water from a low solute concentration into the cell is referred to as ______________
  1.    plasmoptysis
  2.    plasmolysis
  3.    isotonic
  4.    hypertonic
 Discuss Question
Answer: Option A. -> plasmoptysis
Answer: (a).plasmoptysis
Question 8. Which of the following are resistant to desiccation?
  1.    gonococci
  2.    streptococci
  3.    meningococci
  4.    bacillus
 Discuss Question
Answer: Option B. -> streptococci
Answer: (b).streptococci
Question 9. Which of the following radiations have the energy to knock electrons away from molecules and ionize them?
  1.    Non-ionizing radiations
  2.    Acoustic radiations
  3.    Subatomic particles
  4.    Ionizing radiations
 Discuss Question
Answer: Option D. -> Ionizing radiations
Answer: (d).Ionizing radiations
Question 10. Wavelengths around ___________ have the highest bactericidal efficiency.
  1.    150 Å
  2.    3900 Å
  3.    2650 Å
  4.    500 Å
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 2650 Å
Answer: (c).2650 Å

Latest Videos

Latest Test Papers