Sail E0 Webinar

Instrumentation Transducers

MECHANICAL TRANSDUCERS MCQs

Total Questions : 110 | Page 1 of 11 pages
Question 1. Which of the following represents pressure of a liquid column with constant density?
  1.    ϱgh
  2.    ϱh
  3.    ϱg
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option A. -> ϱgh
Answer: (a).ϱgh
Question 2. Which of the following is correct for a level to force conversions?
  1.    Liquid at constant density distribution
  2.    Liquid with different density distribution
  3.    Level difference should be gradual
  4.    Liquid should be highly viscous
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Liquid at constant density distribution
Answer: (a).Liquid at constant density distribution
Question 3. Which of the following conversions take place in float element?
  1.    Level to force
  2.    Level to voltage
  3.    Level to displacement
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Level to displacement
Answer: (c).Level to displacement
Question 4. In ______________ system, float whose weight greater than liquid to be displaced is used.
  1.    Inverse float system
  2.    Displacer system
  3.    Magnifying float system
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Displacer system
Answer: (b).Displacer system
Question 5. For float element, uniformity of density is important.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option B. -> False
Answer: (b).False
Question 6. What will happen if the float becomes lighter?
  1.    Density variations becomes more important
  2.    Density variations becomes less important
  3.    System becomes less efficient
  4.    None of the mentioned
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Density variations becomes less important
Answer: (b).Density variations becomes less important
Question 7. Diaphragm element is used for a level to pressure conversion.
  1.    True
  2.    False
  3.    May be True or False
  4.    Can't say
 Discuss Question
Answer: Option A. -> True
Answer: (a).True
Question 8. In closed container type level measuring system, pressure at top of container is due to ______________
  1.    Vacuum pressure
  2.    Vapor pressure
  3.    Liquid pressure
  4.    Atmospheric pressure
 Discuss Question
Answer: Option B. -> Vapor pressure
Answer: (b).Vapor pressure
Question 9. Which of the following devices are used for a level to force conversion?
  1.    Load cell
  2.    Membrane
  3.    Diaphragm
  4.    Voltmeter
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Load cell
Answer: (a).Load cell
Question 10. Which of the following represents correct relation for pressure in manometer type level measuring system?
  1.    (ϱₘhₘ – ϱy)g
  2.    (ϱₘ – ϱy)g
  3.    (ϱₘhₘ – ϱ)g
  4.    ϱₘhₘ – ϱy
 Discuss Question
Answer: Option A. -> (ϱₘhₘ – ϱy)g
Answer: (a).(ϱₘhₘ – ϱy)g

Latest Videos

Latest Test Papers