Sail E0 Webinar

Heat Transfer

HEAT EXCHANGERS AND MASS TRANSFER MCQs

Total Questions : 65 | Page 1 of 7 pages
Question 1. Some examples of heat exchanger are
(i) Condensers and evaporators in refrigeration units
(ii) Evaporator of an ice plant and milk chiller of a pasteurizing plant
(iii) Automobile radiators and oil coolers of heat engines
Identify the correct answer
  1.    1 only
  2.    2 and 3
  3.    1, 2 and 3
  4.    1 and 2
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 1, 2 and 3
Answer: (c).1, 2 and 3
Question 2. Heat exchangers are classified into how many categories?
  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 4
Answer: (d).4
Question 3. Based upon the nature of heat exchange process, the heat exchangers are classified into how many categories
  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option C. -> 3
Answer: (c).3
Question 4. Which of the following is not an example of recuperators type heat exchanger?
  1.    Automobile radiators
  2.    Condensers
  3.    Chemical factories
  4.    Oil heaters for an aero plane
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Chemical factories
Answer: (c).Chemical factories
Question 5. The energy transfer between the hot fluid and cold fluids is brought about by their complete physical mixing in
  1.    Direct contact heat exchanger
  2.    Regenerators
  3.    Recuperators
  4.    Boilers
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Direct contact heat exchanger
Answer: (a).Direct contact heat exchanger
Question 6. In how many categories heat exchangers are classified on the basis of direction of flow of fluids?
  1.    4 categories
  2.    3 categories
  3.    2 categories
  4.    1 categories
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 3 categories
Answer: (b).3 categories
Question 7. How many fluids remain at constant temperature during the process of boiling and condensation?
  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 1
Answer: (a).1
Question 8. Many types of heat exchangers have been developed to meet the widely varying applications. Based upon their
(i) Operating principle
(ii) Arrangement of flow path
(iii) Design
Identify the correct statements
  1.    1, 2 and 3
  2.    1 and 2
  3.    2 and 3
  4.    1 and 3
 Discuss Question
Answer: Option A. -> 1, 2 and 3
Answer: (a).1, 2 and 3
Question 9. In how many categories heat exchangers are classified on the basis of mechanical design of heat exchanger surface?
  1.    2
  2.    4
  3.    1
  4.    3
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 3
Answer: (d).3
Question 10. In how many categories heat exchangers are classified on the basis of physical state of heat exchanging fluids?
  1.    1
  2.    2
  3.    3
  4.    4
 Discuss Question
Answer: Option B. -> 2
Answer: (b).2

Latest Videos

Latest Test Papers