Sail E0 Webinar

Microbiology

GROWTH AND NUTRITION OF BACTERIA MCQs

Total Questions : 119 | Page 1 of 12 pages
Question 1. Which of the following is not the characteristic of a growth curve?
  1.    Shows development of microbial population under relatively stable environmental conditions
  2.    Graphs numbers of microbes versus time
  3.    Each growth curve consists of four distinct phases
  4.    Plotted with logarithmic numbers
 Discuss Question
Answer: Option C. -> Each growth curve consists of four distinct phases
Question 2. The organism which obtain their energy from chemicals are designated as
  1.    chemotrophs
  2.    organotrophs
  3.    autotrophs
  4.    prototrophs
 Discuss Question
Answer: Option A. -> chemotrophs
Question 3. Generation time of Escherichia coli is
  1.    20 days
  2.    200 hours
  3.    20 hours
  4.    20 minutes
 Discuss Question
Answer: Option D. -> 20 minutes
Question 4. The organism which grows best above 45°C are called
  1.    psychrophilic
  2.    any of these
  3.    mesosphilic
  4.    thermophilic
 Discuss Question
Answer: Option D. -> thermophilic
Question 5. Nutrient content and biological structures are considered as
  1.    processing factor
  2.    None of these
  3.    implicit factor for microbial growth
  4.    intrinsic factor for microbial growth
 Discuss Question
Answer: Option D. -> intrinsic factor for microbial growth
Question 6. Implicit factors
  1.    can be synergistic
  2.    depend on developing microflora
  3.    None of these
  4.    both (a) and (b)
 Discuss Question
Answer: Option D. -> both (a) and (b)
Question 7. Lag phase is also known as
  1.    generation time
  2.    transitional period
  3.    none of these
  4.    period of initial adjustment
 Discuss Question
Answer: Option D. -> period of initial adjustment
Question 8. Some organisms can use reduced inorganic compounds as electron donors and are termed as
  1.    lithotrophs
  2.    phototrophs
  3.    photo-organotrophs
  4.    chemotrophs
 Discuss Question
Answer: Option A. -> lithotrophs
Question 9. A microbe, which grows at temperatures above 95° C is most likely to be
  1.    a protozoan
  2.    an archaean
  3.    none of these
  4.    a fungus
 Discuss Question
Answer: Option B. -> an archaean
Question 10. Which of the following is used to grow bacterial cultures continuously?
  1.    Chemostat
  2.    Hemostat
  3.    Coulter Counter
  4.    Petroff-Hausser chamber
 Discuss Question
Answer: Option A. -> Chemostat

Latest Videos

Latest Test Papers